Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatvannál több katona halt meg a damaszkuszi harcokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 19. 7:32

A szíriai hadsereg hatvannál több katonája halt meg két nap alatt Damaszkuszban a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) felkelőivel vívott harcokban – közölte július 18-án, szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

„A szíriai reguláris erők 40-50 katonája halt meg tegnapelőtt (hétfőn) a damaszkuszi harcokban és legalább húsz tegnap" – mondta az AFP hírügynökségnek Rámi Abder-Rahmán, a londoni központú civil szervezet igazgatója. A jogvédő központ adatai szerint kedden Szíria-szerte 93 halottjuk volt az erőszakcselekményeknek, köztük 48 civil.

Ellenzéki aktivisták és szervezetek közlése szerint a kormányerők helikopterek támogatásával támadták szerda reggel a főváros Kabún és Barza negyedeit. „Kabúnt körbevették a harckocsik, és a rezsim erői minden irányból lövik a negyedet" – írta a Szíriai Forradalom Koordinátorainak Szövetsége a Facebook közösségi oldalon.

Közben más kerületekben – Midánban és Kfar-Szúszában – folytatódtak a hadsereg és a főként dezertőrökből álló SZSZH összecsapásai – tájékoztatott az OSDH. A főváros több pontján is füstoszlopok emelkedtek a magasba, s a járműforgalom a szokásosnál kevésbé sűrű volt.

A kormányhoz közel álló al-Vatan napilap azzal a címmel jelent meg szerdán, hogy a damaszkuszi csata „rövidesen véget ér", és a főváros „az agresszorok temetője" lesz. A kormányerők másutt, Damaszkusz tartomány több városában és a közép-szíriai Homsz tartományban is lőtték az ellenzék csapatait, az északi Aleppóban, az ország második legnagyobb városában pedig hajnalban összecsapások törtek ki.

A szíriai fegyveres erők újabb két tábornoka menekült Törökországba a szerdára virradó éjszaka – közölte egy török külügyi illetékes. „Körülbelül 330 szíriai, köztük két dandártábornok szökött át Törökországba az éjjel" – mondta a név nélkül nyilatkozó forrás.

A két magas rangú katonatiszttel húszra emelkedett azoknak a szíriai tábornokoknak a száma, akik a hazájukban tavaly március óta tomboló erőszak elől Törökországban kerestek menedéket. Jelenleg mintegy 43 300 szíriai menekült tartózkodik a szomszédos országban az idézett külügyi forrás szerint. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) kedden közölt adatai szerint másutt, Jordániában 33 400 szíriai menekült van, 30 900-an távoztak Libanonba és 7900-an Irakba.