Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

100 éves ludovikást köszöntöttek

Szöveg: Szendrei-Nagy Anita |  2019. június 19. 13:32

Száz évvel ezelőtt, 1919. június 17-én született vitéz Szepesvári Béla nyugállományú alezredes. A magyar királyi honvéd Ludovika Akadémián végzett Béla bácsit születésnapján Sári Szabolcs ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka, dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, valamint Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar oktatója, a Ludovika Kávézó alapító tagja köszöntötte.

1599204369
Béla bácsi a Magyar Királyi Ludovika Akadémia kiképzéseire úgy emlékszik vissza, hogy „a kapott parancsot gondolkodás nélkül tökéletesen végre kellett hajtani". Háborúban – de békeidőben is – a parancs maradéktalan teljesítése az, ami a feladat végrehajtására
1599204369
kényszeríti a katonát. Egy parancs vétele után nincs hezitálás, fontolgatás, kibúvókeresés. Ehhez rendkívüli fegyelem szükséges. A hivatás- és a kötelességtudat elengedhetetlen elemei a vezetővé válásnak.

Béla bácsi háborús naplóját olvasva sorozatban jelennek meg az olvasó előtt a próbatételek. Friss hadnagyként megbízzák a tiszti iskola vezetésével… Erőn felül teljesít akkor is, amikor a háború alatt rábízzák a gyorsított kiképzési módszer kidolgozását… Akadt olyan alegység, amit négy nap alatt kellett felkészítenie egy-egy éles csatára, ez alatt az idő alatt kellett tudást átadni, bizalmat kialakítani…

Vitéz Szepesvári Béla életével, tetteivel, gondolataival teljesítette az 1940. július 4-i hadnaggyá avatásakor tett esküjét, ami így hangzott: „Be fogjuk bizonyítani, hogy nemcsak hősiesen halni, hanem hősiesen élni is tudunk"!

Béla bácsi 100. születésnapja alkalmából számozott csapatérmet kapott az MH Ludovika Zászlóalj parancsnokától. Zafírdiplomáját pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánjától vette át.

1599204370
Fotó: a szerző felvételei