Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

11-11 Bajorországban

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2016. november 20. 8:34

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum együttműködő partnere, a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár képviselői november 11-én Bajorországban, a Bundeswehr felső-bajorországi parancsnoksága és a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség bajor irodájának meghívottjaként vettek részt a Dürnbach-Mossrainban és Gmundban található katonai temetőkben az ilyentájt szokásos német Nemzeti Gyásznap (Volkstrauertag) és brit Megemlékezés Napja (Commonwealth Remembrance Day) rendezvényein. 

1596023433

Mint ismeretes, az első világháború nyugati frontján 1918. november 11-én, 11 óra 11 perckor lépett életbe a tűzszünet, amely a háború e fő frontján az ellenségeskedések beszüntetését jelentette.
A háborút követően mind Németország (ekkor még hősök napjaként) mind Nagy-Britannia ezt a napot tette meg emléknappá, amely aztán Németországban, követve az ottani tendenciát, később az áldozatok napjává „szelídült", és időpontja is az adventet megelőző második vasárnapra módosult.
A megemlékezésre azért került sor két helyszínen, mert Gmund am Tegernsee városka katonatemetőjében 369, a központi- vagy tengelyhatalmakhoz tartozó katona alussza örök álmát – ezek közül 29 magyar honvéd – míg a másik temetőben, Dürnbach és Moosrain községek között, a katonai temetőben, 4690 brit katona van eltemetve.

1596023433

Mindkét helyszínen a bajor kormány, a diplomáciai képviseletek, a helyi elöljáróságok, a Bundeswehr és a svájci haderő, valamint bajor és külföldi hagyományőrzők vettek részt, így helyeztek el koszorút többek között a müncheni magyar konzulátus és a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár képviselői is.
A megemlékezéseket követően elismerések átadására került sor: a svájci résztvevőkön kívül a magyar hagyományőrzők (Bányay István Károly hagyományőrző hadnagy, Nyári Tibor hagyományőrző szakaszvezető és Likár József hagyományőrző tizedes) is részesültek a Népi Szövetség elismerő kitüntető címében. Ezen felül az 1874 óta működő Bajor Katonaszövetség (BSB) Bányay hagyományőrző hadnagynak, kapcsolatépítő munkája elismeréseképpen, átadta kitüntetését, a II. osztályú (ezüst) érdemkeresztet.
A magyar hagyományőrzők felszerelése elismerést aratott, a szervezők jövőre, ha lehet, még nagyobb létszámban várják a megemlékezőket.

1596023433

Fotó: Bányay István hagyományőrző hadnagy