Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

3 perc levegő, 3 nap víz, 3 hét élelem nélkül

Szöveg: Juhász Mariann zászlós, Gazsó Krisztián törzsőrmester |  2015. április 27. 13:31

A túlélés technikák és taktikák alapjait sajátították el az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison tartott KatonaSuli pedagógusképzés résztvevői a két hetes felkészítés egyik foglalkozásán. Kiképzőjük Gazsó Krisztián törzsőrmester volt, aki tavaly végezte el SERE (Survival – túlélés, Evasion – elkerülés, menekülés, Resistance – kitartás fogság esetén, Extraction – kivonás, kiemelés) oktatói tanfolyamot.

1595992591

A felkészítés a túlélés fogalmának tisztázásával kezdődött, vagyis azt tanulták meg, hogy egy katona ellenséges területen miképp szigetelődhet el a saját csapatoktól, és hogy miként kell tevékenykednie ezt követően. A középiskolai tanárok bepillantást nyertek a katonai túlélés oktatás tematikájába, megismerkedtek annak fokozataival, illetve a különböző fegyvernemek, szakcsapatok túlélő felszerelésével, eszközeivel.

Ezt követően elsősorban olyan alapszintű gyakorlati fogásokat hajtottak végre, mint a víztisztítás, a személyi álcázás, a menedékkészítés és a tűzgyújtás.

1595992591

Mindezek mellett megtanulták azt is, hogy a személyi álcázás fontossága a menekülés során létfontosságú. A leglelkesebb tanulók pedig még az álcafestéket is kipróbálhatták.

„A szabadban történő éjszakázás egyik alapvető szabálya a testhőmérséklet megtartása. Ez az egyik legfontosabb kérdés a túlélés során" – hangsúlyozta az oktató, ezért a felkészítés résztvevői kipróbálták az izolációs fóliát.

1595992591

Az elméleti foglalkozást a menedéképítés követte, mégpedig ejtőernyőből, annak zsinórzatából és a természetben rendelkezésre álló egyéb anyagok felhasználásával. A nap zárásaként mindenki maga gyújtott tüzet késsel és tűzgyújtó acéllal. 

1595992592