Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„70 lélegzetvételnyi csend”

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. október 5. 8:04

„70 lélegzetvételnyi csend” címmel vándorkiállítást szervezett a Honvédelmi Minisztérium Tábori Rabbinátusa a holokauszt hetvenedik évfordulója tiszteletére. A kiállítás anyagát elsőként Budapesten, a Honvéd Kulturális Központban tekinthették meg a látogatók szeptember utolsó napján.

A tárlatot Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Totha Péter Joel, vezető tábori rabbi, a Páva utcai zsinagóga rabbija a zsidó-magyar együttélésről és a holokauszt tragédiájáról beszélt.

1595980000

„Magyarország körülbelül nyolcszázezres zsidósága 1944. március 19-ig, amíg a németek be nem vonultak ingadozó szövetségesük területére, viszonylagos biztonságban tudhatta magát. 1944 áprilisában mégis elkezdődött a borzalom" – mondta Totha Péter Joel.

Répás Péter, a Mazsihisz Társadalmi Kapcsolatok Irodájának vezetője az emlékezés fontosságát emelte ki. Az esemény fényét Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora emelte, aki először egy első világháborús zsidó katonadalt, majd a megemlékezés zárásaként egy megrendítő Jiddis balladát adott elő.

1595980000

A kiállítás kronológiai sorrendben ad áttekintést a zsidóság életéről a Kárpát-medencében, a békés mindennapokról. Szól a zsidótörvények idejéről, és a vészkorszakról. Megdöbbentő adatokat és képeket kaphatunk a munkaszolgálatról és az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor szörnyűségeiről. A rettenetes években is megmutatkozó emberséget a magyarországi zsidómentőknek emléket állító képek támasztják alá. Az utolsó táblákon pedig a második világháború utáni újrakezdés pillanatait emeli ki a kiállítás.

A budapesti helyszín után a tárlat négy vidéki városban lesz látogatható: Kecskeméten, a Cifra Palotában, október 16-a és 31-e között; Szolnokon november 11- től november 21-éig; Kaposvárott november 25-től, december 5-éig; végül Székesfehérváron december 9-től 19-éig.

1595980000

Fotó: Tóth László