Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fegyelmezettség tükörképe

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2013. szeptember 19. 7:21

Az alaki szemle tükörkép. Tükörképe egy katonai szervezet fegyelmezettségének, felkészültségének, alakiasságának – mondta Takács Attila ezredes az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáinak a szeptember 17-i, kedd reggeli sorakozón. Az alakulat parancsnoka a foglalkozás végén a dandár alaki szemléjét megfelelőnek ítélte, egyben felhívta a figyelmet arra, mely területeken kell még fejlődniük a katonáknak.

1595960148

A Debrecen és Hajdúhadház helyőrségében szolgálatot teljesítők a Kossuth laktanya alakulóterén adtak számot felkészültségükről. A kijelölt ellenőrző állomány tagjai figyelték az egyéni ápoltságot, az öltözetet, a fegyverzet karbantartottságát, felmérték az alaki fogások és mozdulatok egyenkénti, szabályos végrehajtását a fegyverfogások és az egyéni tiszteletadás terén.

1595960148

A parancsnokok is megmérettek: az ellenőrző csoportok felmérték alaki tevékenységüket, s azt, miként tudják ismereteiket a gyakorlatban alkalmazni. Figyelték, hogyan adják ki a vezényszavakat, hogyan ellenőrzik a feladatok végrehajtását, megfelelő-e a követelménytámasztásuk.

A bizottságok az egységes ténykedés, a mozdulatok és fogások szabályos, határozott végrehajtásának ellenőrzéseként felmérték a rajok, szakaszok, századok alakzat- és irányváltoztatását, zászlóalj szinten pedig – mindezeken túl – a rendes lépésben való menetelést és a díszmenet végrehajtását is.

1595960149

Az ellenőrzéseket követően az alegységek ismét az alakulótéren sorakoztak, majd díszmenetben elvonultak az elöljáró előtt és visszaálltak helyeikre, végül – még az ellenőrzés részeként – elénekelték a Himnuszt.

1595960149

Fotó: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető

Címkékgyakorlat