Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A katona legjobb barátja az eső”

Szöveg: Balogh József törzszászlós |  2014. február 21. 7:21

Párás, esős idő és sártenger − ez fogadta azokat, akik a napokban a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár gyakorlóterére látogattak. A körülmények azonban nem riasztották el a lövészzászlóalj katonáit, akik a század rangidős altisztjeinek eligazítását követően kezdték meg az előírt kiképzési foglalkozást, a rajok összekovácsolását. Jelmondatuk: „a katona legjobb barátja az eső.”

1595967360
Ismét a gyakorlótéren vannak a tatai lövészzászlóalj katonái

Az első napon menetbiztosítással és a terepkutatók tevékenységével, az útvonal megtervezésével, veszélyes tereptárgyak átvizsgálásával, jelölésével foglalkoztak a tatai lövészkatonák. Egyebek mellett begyakorolták azt, hogy mit kell tenniük abban az esetben, ha a menet során kis, illetve nagy erejű ellenséggel találkoznak. A körletfoglalás után a rajparancsnokok gyakoroltatták a vészjelzéseket, valamint az erre történő tevékenységet.

A kiképzés második napján az alegységek mélységből történő előrevonásából történő támadást, a műszaki zárak, valamint a harcárok leküzdését gyakorolták. A zárónapon pedig a közvetlen harcérintkezésen kívüli tüzelőállás-elfoglalás, álcázás, lőszerutánpótlás, sebesült-kiemelés, műszaki munkák, védelmi harc megvívása szerepelt a napirenden. 

1595967361

Fotó: Petrovics Renáta