Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték a vezetőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 20. 20:03

Agyonlőtték a libanoni Tripoliban a helyi legnagyobb alavita párt egy katonai tisztségviselőjét – közölték biztonsági illetékesek.

A síita iszlám egy ágának tekintett alaviták és a szunnita muszlimok között régóta fennálló feszültségeket Tripoliban az utóbbi időben kiélezte a Libanonnal szomszédos Szíriában folyó polgárháború, s rendszeressé váltak a véres támadások a két szemben álló tábor hívei között. Bassár el-Aszad szíriai elnök az alavita felekezethez tartozik, a rezsim megdöntéséért harcoló felkelők többségükben szunniták.

Csütörtök reggel motorkerékpáron érkező fegyveresek lőtték le Abder-Rahmán Diabot, az Arab Demokratikus Párt katonai tisztségviselőjét az autójában az észak-libanoni nagyváros egyik szunnita negyedében, el-Mínában. Az áldozat fia az a Juszef Diab, akit a hatóságok korábban azzal a gyanúval vettek őrizetbe, hogy köze volt egy tavaly augusztusban Tripoliban elkövetett, 45 halálos áldozatot követelő kettős robbantásos merénylethez.
Az alavita tisztségviselő meggyilkolásának bejelentése után lövöldözés volt Tripoliban Báb-el-Tibbáne szunnita és Dzsebel-Mohszen alavita városnegyed lakói között. A libanoni hadsereg mindkét városrészt lezárta.

Már a szíriai válság előtt is gyakoriak voltak a két negyed közötti összecsapások: 2008 óta több mint 200 ember meghalt, és mintegy 3 ezren megsebesültek a véres támadásokban.
Szerdán Bejrút egy déli, síiták lakta kerületében történt robbantásos merénylet, amely hat emberéletet követelt, és több mint százan megsebesültek. A támadást az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető, Abdalláh Azzám Brigádok nevű dzsihadista csoport vállalta magára.