Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A költészet napja a „Szurmaynál”

Szöveg: Takács Vivien |  2019. április 17. 13:00

A költészet napja alkalmából Bak Gergely szakaszvezető versei hangzottak el Budapesten, a Petőfi Sándor laktanya könyvtárában április 16-án, kedden.

1599201378
Bak Gergely, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Díszzászlóalj szakaszvezetője érdeklődésünkre elmondta: nyolcéves korában már írt egy „szösszenetet", amely egy körösszegapáti céhtáblán jelent meg. „Soha nem fogom elfelejteni azt az egy sort: „Balázs bácsi remek ember, nála mindent lel az ember" – idézte fel mosolyogva emlékeit Gergely. Későbbiekben sorkatonaként több társával együtt már menetdalokat írt. A verseiben a természet, a katonaság, a szerelem és Isten jelenik meg. Az utóbbi annak köszönhető, hogy a szakaszvezető teológiát hallgat egy egyetemen.

Elmondta: a sok olvasás mellett verseinek témáját, egy-egy megpillantott mondat, vagy elhangzott szó adja. „Egyszer a Kossuth Lajos téren díszelegtem, mikor egy hölgy odajött és azt mondta: ide vagytok láncolva erre a fekete térre. Ez a mondat olyannyira megragadta a fülemet, hogy szolgálat után megszületett a »Láncra vagytok verve« című versem, amely a díszzászlóaljról szól." Gergelytől megtudtuk: több mint kétszáz megalkotott verse mellett prózai műveket és meséket is ír. És hogy ki a kedvenc költője? „Radnóti Miklós" – hangzott egyből a határozott válasz.

1599201378
Az ünnepséget – amelyen Balázs Tibor törzszászlós, a dandár vezénylőzászlósa is részt vett – Tósoki Anikó, a laktanya könyvtárának előadója, pedagógus és mentálhigiénikus szervezte. A költészet napját Magyarországon április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

Fotó: a szerző felvételei