Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „nagy kurucra” emlékeztek

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető |  2014. május 18. 20:38

Vay Ádám születésének 357. évfordulója alkalmából ünnepeltek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái. A hajdúhadházi kiképzőbázis kilenc éve viseli Rákóczi legfőbb tanácsadójának nevét, megörökölve ezzel a 2004-ben megszűnt nyíregyházi Vay Ádám laktanya elnevezését és az ott szolgáló állomány jó részét.

1595972150

„Hazaszeretete emelte Vay Ádámot követendő példává számunkra, tetteiből a ma katonái is erőt meríthetnek."

„Vay Ádámra emlékezünk, a nagy kurucra…" – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Bene János történész, muzeológus, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója. Felidézte a laktanya névadójának életútját, aki II. Rákóczi Ferenc oldalán harcolt a szabadságért, és aki az erdélyi fejedelem legfőbb bizalmasa volt. A számtalan fontos tisztség betöltése mellett udvari főkapitányi, majd főmarsalli címet kapott, és tagja volt az Erdélyi Tanácsnak is. 1711 márciusában a fejedelem felszólítására – féltve a császári megtorlástól − családjával Lengyelországba emigrált. „Hazaszeretete emelte Vay Ádámot követendő példává számunkra, tetteiből a ma katonái is erőt meríthetnek."

Az ünnepi beszédet követően a dandár vezetése, a társszervek és a meghívott vendégek elhelyezték koszorúikat Vay Ádám szobránál, majd ünnepi műsort tekintettek meg a debreceni Honvéd Táncegyüttes tolmácsolásában.


1595972151

A hajdúhadházi kiképzőbázis kilenc éve viseli Rákóczi legfőbb tanácsadójának nevét

Fotók: a szerző felvételei

Címkékévforduló