Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A névadóra emlékeztek az Irinyi János laktanyában

Szöveg: MH BHD |  2015. május 19. 18:38

Irinyi Jánost általában a zajtalanul gyúló foszforos gyufa feltalálójaként tartják számon, pedig messze túlmenő eredményei vannak a kémia újszerű szemléletének terjesztésében. Születésének 198. évfordulója alkalmából az Irinyi-laktanyában szolgálatot teljesítők rá emlékeztek.

1595994052

„Az Irinyi János laktanya életében a történelmi múlt és a jelen találkozik, amely meghatározza az itt szolgálatot teljesítő katonák mindennapjait. Irinyi János születésének napján emlékezünk meg laktanyánk névadójáról, aki méltán érdemelte ki ezt a megtiszteltetést, élete során nyújtott kiemelkedően fontos munkásságával" – nyitotta meg az ünnepi megemlékezést Fogarasi Szilvia hadnagy, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Szállító Zászlóaljának szakaszparancsnoka.

1595994052

Irinyi János nevét az 1950-es években vette fel a laktanya, amelynek életében a történelmi múlt és a jelen ötvöződik, s ez határozza meg az itt szolgálatot teljesítő katonák mindennapjait. Napjainkig számos, különböző rendeltetésű katonai szervezet körleteként szolgált. Meghatározó eleme volt a helyőrségben rendszeresített anyagszállítási, gépkocsijavító, gépkocsizó, szállítmánykísérő tevékenységnek. Jelenleg szállító-, javító-, tűzszerész-, hadihajós és az őket kiszolgáló logisztikus állomány végzi itt szolgálati feladatait az MH Katonai Közlekedési Központ, az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár égisze alatt.

1595994052

A megemlékezés keretében a laktanya parkjában található kopjafánál koszorút helyezett el Piros Ottó ezredes, az MH BHD megbízott parancsnoka és Szíjártó Richárd alezredes, a Szállító Zászlóalj parancsnoka, valamint Kürti Dezső alezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnokának megbízott tűzszerészhelyettese. 

1595994052

Fotó: Horniák Dóra