Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A rakétaezredhez látogattak a katonai attasék

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. november 27. 16:21

Szakmai csapatlátogatáson vettek részt a Budapestre akkreditált katonai attasétestület tagjai november 26-án az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél. A katonadiplomaták betekintést nyerhettek a Magyar Honvédség egyetlen légvédelmi rakétaezredének otthont adó győri laktanya életébe.

1595963474

Az attasék megismerték az ezred történetét

A látogatókat Kovács Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka fogadta, aki előadásában bemutatta a 2007-ben megalakult ezred történetét és szólt az eddig elért eredményekről. A parancsnok ismertette a légvédelmi rakéta fegyvernem kialakulásának történetét is.  Az előadás során elhangzott:  az ezred katonái augusztusban sikeresen teljesítették a Lendülő Kard 2013 nevet viselő légvédelmi rakéta harcászati éleslövészetet Lengyelországban, a NATO Response Force (NATO Reagáló Erő) gyakorlat helyszínén, ahol tizenegy METEOR típusú drón lelövésével bizonyították szakmai felkészültségüket.

1595963474

Csoportkép az alakulótéren


Az előadást követően az attasék az alakulótéren megszemlélhették az ezred által használt legfontosabb technikai eszközöket, többek között a kis hatótávolságú Kub, illetve a közeli hatótávolságú Mistral légvédelmi rakétarendszereket.  A csoport látogatást tett az alakulat múzeumában is, délután pedig megismerhették Győr nevezetességeit is.

„Az ezred kiválóan felkészült, sikerrel használják az egykori szovjet technológiát is, Lengyelországban pedig megmutatták, milyen hatékonyan képesek működni" – foglalta össze a látottakat a honvédelem.hu kérdésére válaszolva Manfred Knopp vezérkari ezredes, német véderőattasé, az attasétestület doyenje.

1595963474

A vendégek megtekintették a Mistral légvédelmi rakétarendszert is

Fotó: Zrínyi Média Film- és Fotóstúdió