Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A ruházati ellátás évszázados történetére emlékeztek

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. október 8. 20:52

Idén is elhelyezték az emlékezés koszorúit az egykori MH Ruházati Ellátó Központ objektumában, a Daróczi utcában október 5-én. Az ünnepségen felidézték a katonai ruházati ellátás évszázados történetét, és megemlékeztek a dolgozók áldozatos munkájáról.

1596002115

Az egybegyűlteket Vilner Péter nyugállományú ezredes, az MH REK volt parancsnokhelyettese köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy a rendezvény katonaünnep, amely során kifejezik tiszteletüket az eltávozott elődök emléke előtt és ápolják a hagyományokat, de ez a nap elsősorban találkozó, közös öröm a régi intézetek egykori dolgozóinak. Az egykori parancsnokhelyettes emellett köszönetet mondott Újvári Mihály ezredesnek, aki évről évre meghatározó szerepet tölt be a rendezvény megszervezésében.

1596002116

Hazuga Károly nyugállományú altábornagy ünnepi beszédében felidézte ruházati ellátás évszázados történetét. Felidézte, hogy a tömeghadseregek kora hívta életre azt a ruházatot, amely lehetővé tette, hogy a küzdő felek távolról is jól felismerjék a bajtársat és az ellenséget, ekkor terjedtek el a cifra, színes egyenruhák, amelyek a tizenkilencedik század végéig jelen voltak a harcmezőn. Beszélt a Magyar Királyi Honvéd Központi Ruhatár munkájáról is, amely korának egyik legkorszerűbb speciálisan katonai ruházatot és felszerelést tároló ellátó intézményét hozták létre.

1596002116

Hazuga Károly azt is kiemelte, 2001-ben csaknem egy évszázad ért véget a katonai ruházati ellátásban. Az intézet munkájának emlékét ezrek őrzik. Azok, akik életük nagy részét a Daróczi utcai objektum falai között töltötték, hiszen voltak, akik hadnagyként kerültek ide, és alezredesként mentek nyugdíjba, vagy akik menyasszonyként vállaltak munkát, és nagymamaként hagyták el az intézetet.

Az ünnepi beszéd után elhelyezték az emlékezés koszorúit az egykori MH Ruházati Ellátó Központ emlékét őrző emléktáblán, ahova az egykori ruházati dolgozók is elhelyezték virágaikat.

1596002116

Fotó: Tóth László