Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A svéd kapcsolat – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. március 10. 14:51

A mindenki számára ismert Gripen-programon kívül számos területen alakulhat ki magyar–svéd katonai és védelmi ipari együttműködés.

1595968263
Svédország kiterjedt védelmi iparral rendelkezik, a svéd haderő is nagyon sok hazai fejlesztésű fegyvert és egyéb haditechnikai rendszert alkalmaz. Ma már elmondható, hogy a skandináv ország hadiipara nem csupán otthon, hanem a világ számos hadseregében jelen van. Ezt Ulf Hammarström, a Svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Exportügynökség (FXM) főigazgatója mondta magazinunk érdeklődésére. Hozzátette, hogy bár hazája védelmi iparának szereplői magánvállalkozások, a 2010. augusztus elsején megalapított, a védelmi minisztérium részét képező ügynökség számára is akad feladat. Ezek közé tartozik például a kormányok közötti szerződések területe, mint amilyen a svéd–magyar Gripen-program is. Az FXM támogatja a svéd védelmi ipar külföldi tevékenységét, de nem hagyományos marketingügynökségként.

Érdemes megemlíteni, hogy az FXM első, kormányközi szerződést érintő munkája éppen Magyarországgal, jelesül a Gripen-programmal volt kapcsolatos. A saját fejlesztésű és elsőként a svéd légierőben hadrendbe állt vadászbombázó repülőgép „nemzetköziesítésében" hazánknak úttörő szerep jutott, amikor 2001-ben első külföldi országként döntött a típus rendszeresítéséről.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 14-én, pénteken megjelenő számában!)