Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szabadságharc cigány hőseire emlékeztek

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2018. március 20. 16:03

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc cigány hőseire emlékeztek március 17-én, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán immár tizedik alkalommal, a Farkas János Alapítvány szervezésében.

1599183768
A Farkas János Alapítvány a hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi integrációjának előmozdítását, alapvetően az ifjúság sportélet szervezését, a szociális és foglalkoztatási kérdések megoldását, kulturális együttműködések kialakítását, valamint a történelmi emlékezet és hagyományok ápolását tekinti fő feladatának. Az alapítvány elnöke, Mezei István köszöntő soraiban felelevenítette a 170 évvel ezelőtti eseményeket. „Nem csupán a forradalom és szabadságharc intellektuális és katonai vezérkarának soknemzetisége számít, hiszen az is csak azért tudott ilyen sok erőt egyesíteni, mert a nemzet már soraiban tudta többnyelvű fiait, más etnikumú és bőrszínű híveit is. A méltóságot az kölcsönzi az embernek, ha tudatában van értelmes tennivalóinak és erkölcsileg is felkészül a cselekvésre, megkeresi társait és helyét közöttük. A közös haza adott mindent az itt élők számára, és a mai ünnepen ismét elmondhatjuk, amit eddig még csak kevesen tudnak, hogy szabadságharcunk erkölcsi, később beérett sikerét cigány honfitársaink ezreinek ugyanúgy köszönhetjük, mint bárki másnak, aki az ország védelmére kelt" – mondta.

1599183768
A Múzeum díszudvarán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc cigány hőseinek emléktáblájánál kegyeletét rótta le és koszorút helyezett el többek között Schmittné Makray Katalin, Gulyás András nagykövet, Pokorádi István Béla indiai nagykövethelyettes, az MLSZ képviseletében Csiki Károly és Sipos Jenő, Kerecsend polgármestere, Sári László, Gerendási István, a Rajkó Zenekar igazgatója, Csóka János Pál, a fővárosi Roma Nemzetiségű Önkormányzat elnöke, a Farkas János Alapítvány elnöke és kuratóriumának tagjai, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum képviselője.

1599183768
A megemlékezési ünnepségen a Rajkó Zenekar képviselője, Seres Vilmos tárogató-előadása, valamint Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész, a József Attila Színház igazgatója, illetve Szabó Gyula Győző, a Madách Színház színészének előadása volt hallható.

1599183769
Fotó: a szerző felvételei