Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Szent István csatahajó nyomában

Szöveg: Borsits Enikő |  2018. október 8. 16:58

A Szent István csatahajó történetében és a víz alatti régészet rejtelmeiben merülhettek el az érdeklődők a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban megrendezett II. HadTörténész Söresten, ahol a Budapest Klisé Bár által kínált kézműves sörkülönlegességet is megkóstolhatták a résztvevők.

1599194291
Az előadásokat megelőzően lehetőség nyílt, az azóta már bezárt, Őfelsége hadihajója, az SMS Szent István – 100 éves hadisír az Adriai-tenger mélyén című időszaki kiállítás szakmai vezetés keretében történő megtekintésére. A látogatók a tárlat rendezője, Gondos László muzeológus segítségével nyerhettek bepillantást a dreadnought elsüllyedésének centenáriuma alkalmából nyílt kiállítás kulisszatitkaiba.

1599194291
Ezt követően az intézmény neves kutatója, dr. Krámli Mihály ismertette a 20 ezer tonnás Szent István csatahajó megépítésének történetét és pályafutásának mérföldköveit. „Az egyetlen magyar építésű csatahajó 1918. június 9-én futott ki Pólából első éles bevetésére. Horthy Miklós ellentengernagy, flottaparancsnok vezetésével a Korfu-hadműveletben az otrantói tengerzár szétzúzása és a Brindisiből kifutó antant haditengerészeti erők csatahajókkal való megsemmisítése volt a cél. Június 10-én, hajnali 3:30-kor az olasz MAS 15 torpedóvető motorcsónak megtorpedózta a hajót, amely reggel 6:12-kor elsüllyedt. A Korfu-hadműveletet ezután le kellett fújni" – hangzott el a történész tolmácsolásában.

1599194291
Az előadás számos vendég kíváncsiságát felkeltette, így jó néhány kérdés érkezett a témában, melyeket dr. Krámli Mihály és beszélgetőpartnere, Csákvári Kristóf kutató válaszolt meg. Rövid szünet után Polgár Balázs régész felvezetésével dr. Tóth János Attila búvárrégész Örvények titkai – Víz alatti régészet című előadása következett. A közel százfős hallgatóság betekintést nyert a víz alatti régészek munkájába, jelenlegi helyzetébe, küzdelmeibe és megismerkedhetett hazánk legújabb és legérdekesebb kutatási  eredményeivel, régészeti feltárásaival.

1599194291
A közönség körében hatalmas sikert arattak az este keretében első alkalommal vetített, a Digitális Legendárium munkacsoport által készített, a Szent István csatahajó és a Lajta Monitor Múzeumhajó történetét bemutató, színes látványelemekkel tarkított animációs kisfilmek. A rendezvény zárásaként természetesen nem maradhatott el a jól megszokott totó sem. Az est tematikájához kapcsolódó kérdéssort helyesen megválaszolók között a Hadtörténeti Múzeum által felajánlott ajándékcsomagokat sorsoltak ki a szervezők.

1599194292
Az idei esztendőben még egy alkalommal, november 17-én 19 órakor a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ad otthont a rendezvénynek. A különleges estén az intézmény fennállásának centenáriumi születésnapja kerül majd terítékre, ahol a kiváló előadók és a jubileumi emlékév alkalmából készült kisfilm segítségével elevenednek majd meg a ház elmúlt száz esztendejének kiemelkedő eseményei és nem mindennapi történetei. A rendhagyó eseményre sok szeretettel várják a hadtörténelem és a kézműves sörök szerelmeseit.

Fotó: Illés András