Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai ellenőrök Magyarországon

Szöveg: Csoknyai Csaba alezredes |  2013. október 2. 11:49

Az Amerikai Egyesült Államok Fegyverzet-ellenőrzési Központjának (DTRA) ellenőrcsoportja hajtott végre − az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés (CFE-szerződés) előírásai szerint − gyakorló ellenőrzést a közelmúltban Magyarországon.

1595960754

Az ellenőrzés célja az volt, hogy az amerikaiak által delegált katonák gyakorolhassák a CFE-szerződés VII. fejezet 1−17. pontjai alapján végrehajtott úgynevezett „bejelentett hely" ellenőrzést. Ugyancsak cél volt, hogy az MH Összhaderőnemi Parancsnokság bevonható ellenőrei − felhasználva az MH Vezetési és Doktrinális Központ (MH VDK) Fegyverzet-ellenőrzési Osztály által az év elején szervezett felkészítés során elsajátított ismereteket − fel tudjanak készülni a kísérési feladatokra.

A feladat eredményes végrehajtása érdekében az MH VDK szakemberei felvették a kapcsolatot a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársaival, valamint a Pintér Művekkel, hiszen az amerikaiak a keceli haditechnikai parkban végezték el a gyakorló ellenőrzést. 

1595960754

A keceli helyszín kiválasztásánál az amerikaiak részéről az volt az elsődleges szempont, hogy testközelből tudják bemutatni a szakmai tapasztalattal nem vagy csupán korlátozottan rendelkezők számára azokat a technikai eszközöket, amelyekkel az éles CFE-ellenőrzések során találkozhatnak.

Az amerikai ellenőrcsoport az első napon a haditechnikai park területén található technikai eszközök felismerését és azonosítását gyakorolta. A második napon pedig egy fiktív, keceli helyőrségben települt katonai alakulatnál végezték el a „bejelentett hely" ellenőrzést.

A kétnapos gyakorló ellenőrzés végén az amerikaiak elégedetten nyilatkoztak a látottakról és az elvégzett feladatokról.

1595960754

Fotó: a szerző felvételei