Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az egyetlen állandó a változás maga”

Szöveg: Révész Béla |  2015. január 15. 15:57

Ünnepi állománygyűléssel és koszorúzással emlékezett január 15-én, csütörtökön az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár az MH Főhírközpont megalakulásának 70. évfordulójára.

1595985956

Az állomány egykori, mára nyugdíjas tagjai a ma is aktív szolgálatot ellátókkal közösen emlékeztek csütörtökön a Petőfi-laktanyában. Ünnepi beszédében Rajki János őrnagy Hérakleitoszt idézte („Az egyetlen állandó a változás maga"), utalva az elmúlt 70 év változásokkal teli, időnként viharos történetére. „Nehéz az emlékezetnek méltó módon szólnia, amikor a jelenkor eseményeit a közelmúlt történelmén keresztül akarjuk bemutatni" – tette hozzá az őrnagy, majd röviden összefoglalta az elmúlt hét évtized fontosabb eseményeit.

1595985956

Az MH Főhírközpontot 1945. január 16-án alapították, s elsődleges feladata a híradás biztosítása volt a Honvédelmi Minisztérium számára. A kezdetekkor egyetlen tiszt, egy tiszthelyettes és hat-nyolc polgári alkalmazott dolgozott a központban. Az ötvenes évekre ez a létszám sokszorosára nőtt, ekkor már több mint 70 fő volt az állomány létszáma. Ebben az évtizedben egyre több szervezeti egységet csatoltak alá, innentől vált az állami ünnepségek hangosítása is a feladatává. 1966-tól a központ szakemberei 10 esztendőn át vettek részt a Vietnamban lebombázott hírközpontok helyreállításában. Az 1980-as évek végére már majdnem 700 fős állomány biztosította a központ eredményes működését.

1595985956

A Főhírközpont a ’90-es években önálló hadrendi elemként működött és támogatta a katonai vezetés híradófeltételeit. 1991-ben (és 1996-ban is) munkatársai látták el II. János Pál pápa magyarországi látogatásának akusztikai biztosítását, a rendezvények, szentmisék és protokolláris események hangosítását. 1995-ben, fennállásának 50. évfordulója alkalmából a köztársasági elnök csapatzászlót adományozott az MH Főhírközpontnak. 1997-ben, a NATO-csatlakozásra készülve minden fontosabb gyakorlat híradó-előkészítésében és végrehajtásában részt vett, s ez a tevékenység a mai napig tart. 2000-ben a technológiai váltással párhuzamosan nagyarányú szervezeti átalakítás is kezdetét vette. Az MH Főhírközpont állománya az MH Híradó Parancsnokság szervezetében folytatta munkáját Nagytarcsán, 2005-ben pedig MH Híradó és Informatikai Parancsnoksággá alakult át. 2007-ben az MH Támogató Dandárba integrálták, azóta MH Híradó és Informatikai Rendszerfőközpont néven folytatja a munkát.

1595985956

Napjainkban 348 fős állomány biztosítja az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár szervezetében a katonai felsővezetés részére a híradó- és információs szolgáltatást.

„Bátran kijelenthetem, méltó módon folytatjuk elődeink tevékenységét úgy, hogy a szakmai és a katonai élet hazai, valamint nemzetközi környezetében teljesíteni tudjuk a ránk háruló feladatokat, megfelelünk a kihívásoknak" − zárta beszédét az őrnagy.

1595985956

Az ünnepi állománygyűlés − amelyen részt vett Vass Sándor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnöke − emlékszalag átadásával folytatódott, amelyet Piros Ottó ezredes, a dandár megbízott parancsnoka az MH Főhírközpont egykori csapatzászlajának díszítésére adományozott. Az emlékszalagot a dandár parancsnokhelyettese, Pristyák János ezredes kötötte fel.

A jubileumi megemlékezés a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület által adományozott kopjafa megkoszorúzásával fejeződött be.

1595985957

Az ünnepség utáni díszebéden Vass Sándor dandártábornok mondott pohárköszöntőt. Kiemelte: „e rendezvény ötlete és megrendezése nem egy fentről jövő protokolláris kezdeményezés volt, hanem a hírfőközpontnál korábban dolgozó katonák és közalkalmazottak összefogása alapján sikerült ilyen széles körben megvalósítani. Ez az alkalom tehát nem csak egy azon megemlékezések sorában, amelyek egy volt katonai szervezetről szólnak, hanem szimbóluma, mintaszerű kifejezője egy emberi közösség időtálló összetartozásának."

Fotó: Tóth László