Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az osztrák−magyar militarizmus minden erejével fegyverkezik

2014. március 8. 11:20

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

„Furcsa és gyanus eredetű hírek töltik meg az osztrák-magyar monarchia polgári sajtóját" – írja a Népszava 1914. március 8-án. Az oroszok cáfolják a próbamozgósításról elterjedt pletykákat. A német sajtó félreérthetetlenül is provokálja az oroszokat, és riogatja a népet. „Hogy Németországban mi az aktuális célja ennek a háborús hangulatcsinálásnak, azt ma még nem lehet fölismerni."

Egy másik cikkben az áll, hogy kétségtelen: az osztrák−magyar militarizmus minden erejével fegyverkezik. A cikk írója hozzáteszi, hogy éppen ezzel provokálják az orosz cárizmust. „Még ha csakugyan igaz volna az amit ezek a hióbhírek állítanak, hogy aktív orosz hadsereg 1,800,000 emberre rúg, viszont azt szándékosan elhallgatják az uszítók, hogy ebből a hadseregből hét hadtest Ázsiában és Kaukázusban van lekötve és hogy Oroszországnak Finnországban is külön hadsereget kell tartania, amely egy pillanatra sem hagyhatja el ezt a csak erőszakkal leigázva tartott országot."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)


1595968236

1914 márciusi újságok
Címkéklapszemle