Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egy égi lovag emlékére”

Szöveg: honvedelem.hu / MH 86. SZHB |  2015. május 28. 21:00

A címben szereplő felirat a magyar mellett még három nyelven olvasható ittebei Kiss József hadnagy emlékművén, Olaszországban. Egy törött, stilizált légcsavar jelzi a Monte Coppolo hegycsúcs közelében minden arra járó túrázónak, hogy a közelben halt hősi halált az első világháború leglovagiasabb pilótája.

1595994619

Az emlékmű avatásán, valamint a magyar pilóta és az első világháborúban elesett katonák emlékre szervezett rendezvény sorozaton négyfős magyar küldöttség vett részt egy évvel ezelőtt Lamonban – elevenítette fel a történteket Magó Károly zászlós azon az ünnepségen, amelyet a szolnoki bázis névadója, ittebei Kiss József hadnagy halálának évfordulója alkalmából rendeztek.

Magó Károly méltatta a legeredményesebb magyar pilóta katonai pályáját, különös harcmodorát, légi győzelmeinek jelentőségét. Hangsúlyozta: benne tisztelhetjük az első világháború legendás katonáját, a magyar repülés kimagasló alakját. A vadászrepülőt, akinek harcmodora miatt alig volt és van párja a világon. Rövid, de annál dicsőségesebb volt a pályája, amíg elért a csúcsra.

1595994619

Utoljára 1918. május 24-én szállt fel repülőgépével végzetes útjára. A túlerő ugyanúgy legyőzte őt a pilótát, a katonát, mint hadseregünket az ellenség számbeli, technikai fölénye. Olaszországban, a perginei temetőben helyezték örök nyugalomra – mondta Magó Károly.

Halálának évfordulóján koszorúzással emlékeztek meg a névadóról a szolnoki bázison települő katonai szervezetek és intézmények vezetői.

1595994620

Fotó: Juhász Mariann zászlós