Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egy nép a kultúrája és hite nélkül megszűnik létezni”

Szöveg: Horváth Gábor hadnagy |  2016. január 30. 17:00

„Hit” és „kultúra”, e két nemes gondolatot egyesítette Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én befejezett művében, a Himnuszban.  Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségégében is megemlékezést tartottak a magyar kultúra napja alkalmából.

1596007891

A rendezvényen Kissné Urgyán Mária, a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanya könyvtárosa adott betekintést a XVIII. század Himnusz előtti időszakába, amikor még két néphimnuszt is énekeltek Magyarországon az „Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga" és a „Boldogasszony anyánk" címűt. Mesélt a vers első megjelenéséről, mely a Kisfaludy Károly Auróra című lapjában volt 1829-ben, ahol már nem szerepelt a mű eredeti alcíme „Himnusz – A magyar nép zivataros századaiból". Kiemelte: a magyar kultúra napja remek alkalom arra, hogy megálljunk egy kis időre és örüljünk sokszínű kulturális örökségünknek, tárgyi és szellemi javainknak, a működő múzeumoknak, művelődési házaknak és könyvtáraknak.

Előadását színesítette Tisza Zoltán, a társadalmi kapcsolatok alosztály szervezőjének műsora, aki idézetet olvasott fel Gárdonyi Géza anekdotikus novellájából. Mint megtudtuk, Erkel Ferencnek nem volt szándékában megzenésíteni a költeményt, ezért zeneszerző ismerőse összezárta őt egy zongorával. Aztán a mű alig egy óra alatt elkészült.

1596007891

A hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar rézfúvós kvintettje is előadott egy kis műsort. Farkas Ferenc, Régi magyar táncok című darabjából, felcsendült az Erdélyi Fejdelem tánca valamint az Apor Lázár tánca című tételek.

Drót László ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese kiemelte: bár a magyar honvédek nem elsődleges, de az egyik fő feladata a kultúra és a művészet védelme.

1596007892

Fotó: a szerző felvételei

Címkékkultúra