Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életpályát kínáltak

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. december 17. 9:21

Első alkalommal szerveztek pályaorientációs foglalkozásokat az Ócsai Bolyai János Gimnáziumban az MH Logisztikai Központ munkatársai. Az ötletet, hogy az iskola idei pályaválasztási napjára a katonákat is meghívják – a gimnázium egyik végzős diákja – a Táborfalván szolgáló Revák László törzszászlós fia, Richárd vetette fel.

1599197278
A katonai életpályával is megismerkedhettek az ócsai gimnázium diákjai a középiskola idei pályaválasztási napján. A négy helyszínen, forgószínpadszerűen zajló rendezvény előkészületeit és lebonyolítását Ernszt József törzszászlós, az MH Anyagellátó Raktárbázis táborfalvai bázisának vezénylőzászlósa koordinálta.

1599197278
A szerződéses, az önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonákkal szembeni egészségügyi, fizikai elvárásokról, a felvételt nyertek járandóságairól és szolgálati körülményeikről, valamint a hivatásos altiszti és tiszti pályára jelentkezés feltételeiről Komlósi Máté törzsőrmester, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási Központ toborzó altisztje tájékoztatta egy-egy rendhagyó osztályfőnöki óra keretében a gimnázium hat osztályának közel kétszáz diákját. Bartos Nándor őrmester, az MH Anyagellátó Raktárbázis munkatársa pedig személyes élményei alapján, altiszti beosztásban eltöltött szolgálati éveinek a tapasztalatait osztotta meg a tanulókkal.

1599197278
A tájékoztató előadások után, a pályaválasztás előtt álló fiatalok a Magyar Honvédségben rendszeresített kézifegyvereket is megismerhették. A jellemzőiket és működésüket az iskola tornatermében rendezett statikus bemutatón Lőrincz János, Revák László és Vígh János törzszászlósok, az MH Logisztikai Központ Technológiai Igazgatóság Hadfelszerelés Vizsgáló Osztály altisztjei magyarázták el. Soós István őrmester, az MH Anyagellátó Raktárbázis altisztje – az ócsai gimnázium egykori diákja – vezetésével pedig a vállalkozóbb kedvű fiatalok kézigránát-célbadobásban és airsoft-lövészetben is kipróbálhatták az ügyességüket.

1599197278
Ernszt József törzszászlós a pályaorientációs nap tapasztalatait összefoglalva elmondta: a fiatalok közül egyre többen érdeklődnek a szerződéses és a tartalékos katonai szolgálat vállalásának feltételei iránt. Ócsán az altiszti életpálya népszerűsítését tartották kiemelt feladatuknak. A programjaik motivációt kínáltak egy tudatos felkészülésre, amely a későbbiekben akár egy életre szóló elkötelezettség alapja is lehet. Ugyanakkor fontosnak tartja azt is, hogy a hasonló rendezvények után – akár az internetes közösségi oldalak kínálta lehetőségek kihasználásával – továbbra is személyes kapcsolatban maradjanak a pályaválasztás előtt álló középiskolás diákokkal.

1599197279
Fotó: a szerző felvételei