Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a Békatábor

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2013. augusztus 27. 10:36

Második alkalommal rendezi meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár a honvédelmi középiskolává alakult debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiummal közösen a leendő katonanövendékek felkészítő táborát.

1595958938

A speciális oktatás népszerűségének köszönhetően 75 fiatal vesz részt az ötnapos rendezvényen, amelynek célja, hogy szellemileg és fizikailag felkészítse a leendő növendékeket az elméleti és gyakorlati ismeretanyag befogadására.

„Mindannyiójuknak kitartást kívánok az elkövetkező napokhoz, remélem, hogy fizikailag és lelkileg is megerősödve kezdjük el közösen a tanévet az ország egyetlen honvédelmi középiskolájában!" – így kezdte köszöntőjét Fekete András főhadnagy, a katonai oktatócsoport vezetője a Békatábor első napján. „Lehet, hogy nem találkozunk mindannyian az első tanítási napon, de inkább az elején derüljön ki, ha nem erre számítottak vagy mégsem ezt akarják tanulni! Aki marad, az történelmi pillanatokat élhet meg, hiszen a Gábor Dénes az egyetlen iskola, amelynek fenntartója szeptembertől a Honvédelmi Minisztérium, tanévét pedig Hende Csaba, Magyarország honvédelmi minisztere nyitja meg" – mondta a főhadnagy.

Fekete András egyben bemutatta kollégáit és azokat a tizedikes katonanövendékeket, akik tavaly óta kiemelkedően teljesítenek, ezért segíthetik a leendő kilencedikesek munkáját.

1595958938

A Bocskai-dandár katonai oktatói gondoskodnak arról, hogy a táborozóknak ízelítőt adjanak a katonaélet mindennapjaiból: a hajnali ébresztőből, a katonai testnevelésből, az alaki foglalkozásokból, tereptanból, fegyverzetismeretből és persze a körletrendezésből. Az oktatók már az első napon megkezdték a „kiképzést", hiszen öt nap alatt rengeteg kihívással kell majd megküzdeniük a gyerekeknek.

A megnyitót a táborparancs kihirdetése, illetve a környezet-, tűz- és munkavédelmi oktatás követte, majd rögtön utána alaki és katonai testnevelési foglalkozáson mérték fel a táborozók állóképességét.

Fekete András, a tábor parancsnoka elmondta: „A leendő katonanövendékek minden reggel öt órakor kelnek, az egyórás reggeli torna után pedig ellenőrzik egyéni ápoltságukat és azt, hogy a körletben minden tárgy, ruhanemű a megfelelő helyen, a megfelelő állapotban van-e. A délelőtti foglalkozásokon lesz többek között térkép- és tereptan, menetgyakorlat, fegyverkarbantartás. A délutáni órák is változatos programot tartogatnak. Megtudhatják a fiatalok, milyen is az igazi, katonai testnevelés, megismerkednek a rendfokozatokkal és állománykategóriákkal, az egyéni lőfegyverekkel. Légpuskalövészeten próbálhatják ki képességüket a Bocskai-dandár sportpályáján, sőt a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj harci búvárai vízi kiképzésben is részesítik őket."

1595958938

A katonai oktatócsoport vezetője bízik abban, hogy a szigorú napirend és a rendszeres alaki foglalkozások meghozzák a várt sikert. Augusztus 31-én ugyanis Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitja meg az ország egyetlen honvédelmi középiskolájának tanévét. Az ünnepségen a növendékek „katonás" rendben és fegyelmezetten sorakoznak majd fel, s viselkedésüknek meg kell felelni az alakiság alapvető követelményeinek.

1595958938