Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élményekkel teli küzdelmek Püspökszilágyban

Szöveg: Kresz Fruzsina |  2018. október 2. 20:11

Rengeteg élménnyel gazdagodtak azok a középiskolás diákok, akik részt vettek a Célra tarts! honvédelmi vetélkedőn, szeptember végén, a püspökszilágyi Kiképző Bázis és Lőtéren.

1599194129
Idén is nagy sikerrel zárult az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) szervezésében, Püspökszilágyban megrendezett kétnapos verseny, ahol tizenkét – középiskolás fiatalokból álló – csapat tehette próbára ügyességét.

A rendezvényt Aulechla József ezredes, az MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. Mint hangsúlyozta: nagy örömmel tölti el, hogy a kezdeményezésből immáron hagyomány lett, hiszen harmadik éve szervezik az igazgatóság dolgozói az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő vetélkedősorozatot.

1599194129
A megnyitó után érdekes missziós történeteket hallgathattak a résztvevők az MH BHD katonáinak élménybeszámolóiból. Ezt követően kezdődött a verseny, amely során az MH Anyagellátó Raktár Bázis (MH ARB) munkatársai is együttműködtek az MH BHD dolgozóival. 

Az első napon teljesítendő feladatok között szerepelt – többek között – lézeres lövészet, illetve rendvédelmi- és vegyivédelmi ruhába történő beöltözés is. Ezzel egy időben statikus bemutatókon ismerhették meg a diákok az MH ARB vegyivédelmi felszereléseit, fegyverzeti és repülő-műszaki szakanyagait.

1599194129

Másnap járőrfeladatokkal színesített menetgyakorlat várt a diákokra. Egyebek mellett futás, UAZ-tolás, sebesültszállítás és kúszófolyosó nehezítette a pályát.

Az eredményhirdetés előtt a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Díszzászlóalj különleges díszelgő csoportjának látványos bemutatóját, valamint az MH Katonai Rendészeti Központ kutyás foglalkozását tekinthették meg az iskolások.

1599194130
A rendezvényt Baráth Ernő dandártábornok, az alakulat parancsnoka zárta, aki gratulált minden résztvevőnek. Beszédében kiemelte: plántálni kell a fiatalabb generációba a hazaszeretetet. A honvédelmi vetélkedő győztese a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium Masingeverek csapata lett.

Az MH BHD-n kívül Budapest Főváros Védelmi Bizottsága, a HM EI Zrt., valamint a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. is ajánlott fel ajándékcsomagokat a versenyző csapatoknak.

1599194130
Fotó: a szerző felvételei