Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eric Howland alezredest nevezték ki a HAW Nehéz Légiszállító Század parancsnokának

Szöveg: heavyairliftwing.org |  2014. július 28. 15:22

Eric Howland-ot, az Amerikai Egyesült Államok Légierőjének (USAF) főtisztjét nevezték ki a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) Nehéz Légiszállító Század (HAS) századparancsnokának. A hivatalos parancsnokváltási ceremóniát július 25-én tartották az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

www.heavyairliftwing.org/news/lieutenant-colonel-eric-howland-appointed-as-the-commander-of-the-haw-heavy-airlift-squadron
A Nehéz Légiszállító Század egyike a nemzetközi Stratégiai Légiszállítási Képesség Nehéz Légiszállító Ezred három egységének. A HAS csapat magába foglalja a repülőezred által működtetett három Boeing C-17 Globemaster III típusú nagy hatótávolságú teherszállító repülőgépek hajózószemélyzetét, illetve különféle speciális feladatkört is ellátnak, repülésbiztonság, hírszerzés, harcászat, kiképzés, hitelesítés és értékelés.

Az amerikai Howland alezredes a norvég Christian Langfeldt alezredestől vette át parancsnokságot a Nehéz Légiszállító Századnál, aki 2011 novemberétől szolgált a HAS parancsnokaként. Howland alezredes a HAW-nál 2013 júniusa óta teljesít szolgálatot oktató pilótaként és műveleti főnökként.

A 12 nemzeti HAW-hoz való érkezése előtt számos beosztást látott el az Amerikai Egyesült Államok Légierőjének hadműveleti szervezeteinél és főhadiszállásain. Gépparancsnokként több mint 4500 repült órát teljesített különböző szállító és kiképző repülőgépeken.

Howland alezredes 1996-ban lépett be az Amerikai Egyesült Államok Légierőjébe. Az Ohio Egyetemen szerzett diplomát szintén 1996-ban.


* * *

Amit a Stratégiai Légiszállítási Képesség Nehéz Légiszállító Ezredről tudni érdemes

A Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) Magyarországon, az MH Pápa Bázisrepülőtéren települt, a nemzetközi Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) katonai végrehajtó szervezete. Három Boeing C-17 Globemaster III típusú, nagy hatótávolságú szállító repülőgépet üzemeltet katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítva a 12 SAC tagállam számára.

A HAW 2009-ben kezdte el működését és repülőgép flottája idáig több mint 14 ezer repült órát teljesített sikeresen. A teljes műveleti képességet 2012-ben érte el az ezred.

A SAC nemzetek sorában tíz NATO tagállam (Bulgária, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Amerikai Egyesült Államok), valamint két NATO békepartnerségi ország (Finnország és Svédország) található.

Működése során a SAC a NATO Légiszállítást Kezelő Program-tól (NAMP) és a Boeing cégtől kap támogatást, mely a C-17 repülőgépekkel kapcsolatos karbantartási feladatokért, szakértői és műszaki támogatásért felelős.