Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Értékelték az alkotásokat

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Tóth László |  2019. szeptember 5. 18:34

Immár huszadik alkalommal hirdették meg a Honvédelmi Minisztérium képzőművészeti pályázatát, amelyre idén hetvenöt művész nevezett be több mint száz alkotással. A beérkezett pályaműveket festmény, grafika és kisplasztika kategóriákban értékelte a zsűri szeptember 4-én, szerdán Budapesten, a Stefánia Galériában.

1596067544

A Honvédelmi Minisztérium A haza szolgálatában – szabadságunk védelmében címmel hirdette meg képzőművészeti pályázatát a Magyarországon és a határokon túl alkotó magyar képzőművészek számára. Idén hetvenöt alkotó nevezett több mint száz pályaművel. A pályázat fontos szerepet tölt be történelmi múltunk megismertetésében, a nemzeti értékek fontosságának hangsúlyozásában. Egyúttal lehetőséget teremt arra is, hogy a tárca ösztönözze a művészetek különböző területein alkotókat és az alkotóközösségeket új, értékes és társadalmilag hasznos műalkotások létrehozására.

„Szeretnénk olyan színvonalas és komoly zsűri által értékelt munkákat látni, amelyek népszerűsítik a katonai hivatást és erősitik a honvédelem ügyének társadalmi elfogadottságát. Mindemellett támogatni szeretnék azokat a művészeket, akik számára fontos a hazafiasság. Nem az volt az elsődleges cél, hogy harcoló katonákat ábrázoljanak az alkotások, hanem megfogalmazott életérzéseket" – árulta el érdeklődésünkre Csikány Tamás ezredes, a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály főosztályvezetője.

1596067544

Az alkotásokat Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke, Hérics Nándor Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, Breznay András festőművész, a Mednyánszky Társaság elnöke, valamint Feledy Balázs művészeti író értékelte. „Az elkészült munkák magas színvonalúak és sokszínűek, korban és stílusban is eltérnek. Minden művész más-más szemszögből közelítette meg a témát, ettől lesz változatos a kiállítás" – hangsúlyozta Breznay András. A festőművész úgy fogalmazott: nem volt egyszerű dolguk, hiszen száztíz alkotás közül, harmincat kellett kiválasztaniuk a kiállításra.

A Honvédelmi Minisztérium képzőművészeti pályázatának díjait október 23-án adják majd át, ünnepélyes keretek között. A zsűri által kiválasztott 25-30 alkotás először a Magyar Kultúra Napján, a tárca központi ünnepségéhez kapcsoló kiállításon lesz látható, 2020 januárjában pedig a Stefánia Galériában.

1596067544