Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európa kulturális fővárosába készül a Honvéd Együttes

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. június 23. 16:08

Kiemelt program lesz a kassai Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban a Ghymes koncertje és a Honvéd Táncszínház Benyovszky Móric életéről szóló előadása augusztus 10-én a város Amfiteátrumában.

1595956210

Az est első részében az idén 30 éves, Kossuth-díjas, „Magyar Örökség" címet viselő Ghymes együttes koncertjét hallgathatja meg a közönség, melynek során 30 fényév című, vadonatúj, a zenekar megalakulásának harmincadik évfordulója alkalmából összeállított lemez újdonságait mutatja be a dallam- és szövegvilágában az autentikus magyar népzenéhez kötődő, de balkáni, és Kárpát-medencei zenei motívumokat is feldolgozó együttes.

A koncertet követően a Honvéd Táncszínház előadása, a Benyovszky Móric kalandos életéről szóló táncjáték következik. A produkció nem újkeletű, ősbemutatója 2008-ban a Szegedi Szabadtéri Játékok felkérésére készült, most több év szünet után tér vissza a kassai Amfiteátrumban, ahová több ezer nézőt várnak a rendezők.

1595956210

A táncjátékban a kalandorokban gazdag 18. század egyik legmerészebb és legeredetibb alakja, Benyovszky Móric, szenvedélyes és viszontagságos életútja elevenedik meg a színpadon, látványos világkörüli útra invitálva egyben a nézőket is Kamcsatkától Madagaszkárig, amerre a híres kalandor, népszerű világutazó és emlékíró megfordult. A felvidéki gróf és huszárkapitány bátor katona, vakmerő tengerésztiszt, birtokaiért pereskedő magyar nemes, lengyel szabadsághős, szibériai száműzött, világutazó kalandor, tudós felfedező volt egy személyben. és élete végén még királynak is megválasztották Madagaszkár szigetén.

A Honvéd Együttes művészeti vezetője, Zsuráfszky Zoltán által,Vincze Zsuzsa forgatókönyve alapján rendezett produkcióban a Honvéd Táncszínház táncosai mellett a kassai Zeleziar, Lengyelországból a sziléziai Patria táncegyüttes, a cseh Gabrhel (Gajdosi z Kopanic) együttes, valamint afrikai táncosok és felvidéki gyermekek is közreműködnek.
A mű zenész-énekes főszerepét a Ghymes egyik alapítója, Szarka Tamás kapta, aki a táncjáték zenéjét is szerezte. Benyovszky szerepében Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművészt, a fiatal Benyovszkyt Zámbó Istvánt, a Honvéd Együttes Junior Prima-díjas szólistája alakítja, Benyovszky felesége, Hanszky Zsuzsanna szerepét pedig Fekete Zsuzsanna táncolja.

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…

Fotó: Honvéd Együttes