Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ez történt a tűzszerészeknél

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. október 18. 6:29

Október első két hetében összesen 128 bejelentés érkezett a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) tűzszerész ügyeletére, ebből 33 eset igényelt soron kívüli intézkedést.

Tiszadada- Tiszadob külterületén 29 darab 82 milliméter átmérőjű aknagránátot, Dabason a Szabadság úti temető területén egy 8,8 centiméter átmérőjű légvédelmi repeszgránátot, a veszprémi Gulya dombi tanösvényen egy 42 mintájú kézigránátot, Budapest XI. kerületében, a Kopaszi-gátnál, a vasúti töltésen, egy 82 milliméteres aknagránátot találtak.

A lórévi kompátkelőnél a Duna-parton, egy 85 milliméteres páncéltörő gránát, Gyálon egy építkezési területen egy 82 milliméteres aknavető gránát, Balatonalmádiban, a Vörösberényi Általános Iskola mögötti közterületen hat darab 10,5 centiméter átmérőjű gránát, Budapest I. kerületében a Táncsics Börtönnél zajló ásatás során egy 40 milliméteres páncéltörő lövedék került elő. Szintén Budapesten a IX. kerületben bukkantak egy 10,5 centiméteres repesz-romboló gránátra, Berneceapátiban egy 8 centiméteres repesz-aknagránátra és egy 2 centiméteres repeszgránát-maradványra. A verőcei szabad strand területéről egy 7,92x57milliméteres és két 14,5 milliméteres lőszert, Dunaújvárosból, a Duna-partról egy 82 mm-es aknavetőgránátot szállítottak el a tűzszerészek későbbi megsemmisítésre.

1599194888
Október 11-én Budapesten, a Déli pályaudvarnál folyó felújítási munkálatok során több második világháborús robbanószerkezet került elő a földből. Az egyik, 203 milliméteres, szovjet gyártmányú betonromboló gránát miatt a pályaudvar környékén a rendőrök több utcát lezártak, a környékbeli házakból összesen 148 főt telepítettek ki. A kilőtt, de fel nem robbant állapotban lévő, több mint 100 kilós szovjet gyártmányú robbanótestből a tűzszerész katonák kiszerelték a gyújtószerkezetet, majd a bombatesttel együtt a Magyar Honvédség központi gyűjtőjébe szállították. Az MH 1. HTHE tűzszerészei a helyszínen találtak még egy 76 milliméteres repesz-romboló gránátot, három darab 45 milliméteres repeszlőszert és nagyjából 50 kilogrammnyi, nem robbanótestnek minősülő fémtárgyat, ezeket szintén elszállították.

Fotó: Mihádák Zoltán (MTI)

Címkéktűzszerész