Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezt jól kisütötték…

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. március 10. 9:40

…legalábbis a szakavatott zsűri tagjai szerint, akik a II. Veszprémi Bor−Blues−Böllér-napok keretében megrendezett, I. Karitatív Süteménysütő Versenyen különdíjban részesítették a Magyar Honvédség tizenhét fős, alkalmi süteménysütő csapatát. Szabó Anikó törzsőrmester (MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK)) a versenyben harmadik helyen végzett.

A zene és a gasztronómia sajátos keverékét kínáló fesztivál utolsó napjára, március 9-ére meghirdetett jótékonysági süteménysütő versenyre a „királynék városában" települt katonai szervezetek − az MH 54. Veszprém Radarezred és az MH LVIK − közös, tizenhét főből álló csapattal neveztek. Konyhai munkájuk – oklevéllel is elismerten finom – eredményeként huszonhat különböző cukrászkölteményt varázsoltak a civil szakmai zsűri elé.

1595968259
Parancsnokok közös szemléje az ízléses alakzatban sorakozó sütemények felett

A zsűri tagjai először bevallottan azt hitték, hogy a sütik általában is a hétköznapi élelmezési ellátás részét képezik, de amikor meglátták a Magyar Honvédség címerével ékesített tortát, rájöttek: a jótékonysági rendezvényre bizony mindenki külön, a saját konyhájában készült.
„Van sütnivalójuk a katonáknak" – jegyezte meg valaki az ünnepélyes – és illatos – eredményhirdetés előtt. Gyorsan tegyük hozzá: nemcsak van, de lesz is, mert Zentai László ezredes, a radarezred parancsnoka és Szücs József ezredes, az MH LVIK parancsnoka különdíj gyanánt ránézésre legalább öt kiló búzalisztet vehettek át a rendezvény szervezőitől.

1595968259
A fent említett különdíj… jó sok, híres veszprémi kiflit lehet belőle majd sütni

S hogy miért karitatív ez a verseny? Nos, hiába szól úgy az ugyancsak katonai vonatkozású gyerekdal, hogy „aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére", mert ehhez most nem lépni kellett, hanem a kezeket emelgetni. Mégpedig lehetőség szerint sűrűn… Ugyanis itt az nem kapott süteményt, aki túl kevés pénzt ígért érte. A kis színpadra kiállított sütikért hagyományos árverést rendeztek; a bevételt pedig a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház javára ajánlották fel.

1595968259
Ahogy minden versenyen elhangzik: a zsűri tagjai – köztük Trokán Anna színművész (képünkön jobbra) – nagyon nehéz helyzetben voltak

„A veszprémi katonákban mindig is megvolt a segítségnyújtás, az adományozás iránti vágy. Ez messze túlmutat azon a vezérkarfőnöki feladatszabáson, amely szerint a társadalom számára láthatóvá kell tenni a Magyar Honvédséget. Támogattuk már többek között az állatkertet, más formában a kórházat, a Vöröskeresztet; és látva ezt a nemes célt, azonnal csatlakoztunk a felhíváshoz. Most így segítünk annak a kórháznak, amely majd a bajban nekünk fog segíteni, illetve több esetben már segített is" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Szücs József ezredes.

Zentai László ezredes úgy fogalmazott: a katonák együtt élnek Veszprém városával, és részt is kell venniük a város életében.
„Nemcsak a város vezetésével, de annak lakóival is jó kapcsolatot kell kialakítanunk. Az elmúlt években valóban több alkalommal nyújtottunk segítséget. Fontos, hogy adhassunk, ne csak éljünk itt. Veszprém régóta katonaváros volt, ám egy időben ez mintha háttérbe szorult volna. Igyekszünk, hogy mindez visszakerüljön a köztudatba" – nyilatkozta a radarezred parancsnoka.

1595968259
Ezt a sok finomságot mind meg lehetett (v)enni

Végül egy érdekesség: a legfiatalabb versenyző − az ugyancsak katonacsaládból származó, hároméves Panna – süteményei hatezer forintért találtak átmenetileg új gazdára. Azért csak átmenetileg, mert nagyon gyorsan el is fogytak…

Fotó: a szerző felvételei