Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódott a világháborús megemlékezéssorozat Szombathelyen

Szöveg: Horváth Zoltán |  2014. június 22. 20:38

Újabb három rendezvénnyel folytatódott Szombathelyen a Nagy Háborús Emlékév megemlékezéssorozata. Ezúttal a 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat szervezett emlékprogramokat a vasi megyeszékhelyen.

1595974257

Ruprechti Jobs Frigyes utász-dandártábornok felújított sírjánál kezdődött meg Szombathelyen a Nagy Háborús Emlékév újabb emléknapjának programja. A megemlékezők megkoszorúzták a hős katona nyughelyét, majd dr. Padányi József mérnök dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai és intézményfejlesztési rektorhelyettese ismertette Ruprechti Jobs Frigyes életútját, méltatta cselekedeteit.

Ezt követően „Nagyapáink háborúja"  címmel emlékülés kezdődött, melyet Stier Márk György előadása vezetett be.
„Nagyon fontos, hogy igaz információkkal, pontos tudással rendelkezzünk a I. világháborúról, annak előzményeiről, kitörésének körülményeiről. Különösképp igaz ez ma, néhány nappal a szarajevói merénylet 100. évfordulóját megelőzően, elvégre a világtörténelem legnagyobb hatású politikai merényletéről van szó" − mondta beszédében a belföldi szakreferens a HM TKHKF részéről.

1595974258

Az emléknap zárásaként nyitották meg a „Nem menthettük meg Hazánkat, de védelmeztük" című fotókiállítást, mely korabeli fényképek segítségével idézi fel az első világégést. Természetesen a fotók zöme a harcokban részt vevő szombathelyi, Vas megyei katonákat, tiszteket mutatja be.