Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Globális szemlélet, átfogó megközelítés

Szöveg: Révész Béla |  2016. október 11. 16:55

Nemzetközi és hazai szakemberek részvételével tartottak védelmi igazgatási konferenciát Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban október 11-én, kedden. A szimpózium elsődleges célja az volt, hogy erősítse az interagency interactiont, azaz a válságkezelésben érintett szakterületekhez tartozó nemzeti és nemzetközi szervezetek közötti kölcsönös együttműködést.

1596021320

A Honvédelmi Minisztérium (HM), a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) és a NATO Válságkezelési és Katasztrófavédelmi Kiválósági Központ közös rendezésű konferenciáján a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, dr. Földváry Gábor megnyitó beszédében az együttműködés nélkülözhetetlenségét hangsúlyozta. Mint mondta, az, hogy három intézmény és szervezet együtt rendezte meg a konferenciát, a tanácskozás többfunkciós jelentőségét mutatja.

„Egyfelől képet alkothatunk a válság – és a katasztrófavédekezés nemzetközi tapasztalatairól, az aktuális kihívásokról, másrészt megvitathatjuk a témába vágó hazai elképzeléseket, az egyes ágazatok szakmai álláspontját" – mondta Földváry Gábor, kiemelve, hogy a válságkezelésen és a katasztrófavédelmen belül a konferencia fő célja a válságkezelésben érintett szakterületekhez tartozó nemzeti és nemzetközi szervezetek közötti kölcsönös együttműködés szorosabbra fűzése.

1596021320

„Korunk konfliktusainak kezelése és megelőzése globális szemléletet, valamint átfogó megközelítést igényel. Napjaink biztonsági kihívásai − mint a hibrid hadviselés, a migránsválság, a nemzetközi terrorizmus, a globális felmelegedés −mind elemei egy intézményesített együttműködésnek, ahol a hangsúly az intézményesített jellegen van" – mondta a tárca helyettes államtitkára.

A BM OKF nevében dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, megbízott főigazgató-helyettes köszöntötte a résztvevőket, aki beszédében a hazai katasztrófavédelem elmúlt esztendőkben végbement gyökeres átalakítását hangsúlyozta. „A vörösiszap-katasztrófa, az árvizek és a belvíz okozta krízisek egyértelművé tették, hogy a megelőzés és kezelés érdekében hatékony, minden szegmensében azonnal reagáló rendszert kell kifejlesztenünk. Napjainkban olyan kihívásokkal találkozunk, amelyekkel ezelőtt soha" – mondta a BM OKF polgári védelmi főfelügyelője, hozzátéve, hogy a kellő felkészüléshez nélkülözhetetlen a nemzetközi együttműködés kialakítása. „Közös a célunk, elérésének érdekében egymást támogatva, együtt kell dolgoznunk, egységes egészként" – emelte ki Tóth Ferenc dandártábornok.

1596021320

A konferencia célkitűzése egyrészt az aktualitást szem előtt tartva az eddig megvalósult eredmények áttekintése, valamint a további szakmai irányvonalak feltérképezése volt, másrészt a szervezők lehetőséget kívántak biztosítani a NATO Válságkezelési és Katasztrófavédelmi Kiválósági Központ bemutatkozására egy szélesebb hazai közönség előtt.

Panagiotis Aposporis ezredes, a központ igazgatóhelyettese rövid tájékoztatójában bemutatta szervezetük rendeltetését, struktúráját, kutatási területeiket, valamint a távlati fejlesztési elképzeléseket, kiemelve, hogy örömmel fogadnák Magyarország jövőbeni csatlakozását a központhoz.

1596021320

Ezt követően a szimpózium első részében a külföldi előadók tartották meg előadásaikat (többek között az európai migrációs krízisről, illetve a polgári-katonai együttműködés külföldi példáiról), míg délután a hazai szakembereké volt a főszerep: dr. Keszely László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztály főosztályvezető-helyettese a szervezetek közötti együttműködés szerepéről beszélt a honvédelmi igazgatásban, Jackovics Péter tűzoltó ezredes a HUNOR Mentőcsoport feladatáról és nemzetközi tapasztalatairól, míg a Katolikus Karitász válságkezelési lehetőségeiről Zagyva Richárd, a szervezet országos igazgatóhelyettese tartott előadást.

A konferenciát dr. Varga Attila ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztály vezetője zárta, aki hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az egyes ágazatok képviselői, a katonák, a rendvédelmi szervek hivatásos állománya, a védelmi igazgatásban dolgozó civil szakértők minél több fórumon találkozzanak és osszák meg elképzeléseiket, tapasztalataikat, hogy kialakulhasson egy közös gondolkodásmód. Ebben az együttműködésben az állami szervek mellett rendkívül hasznosnak ítélte a különböző társadalmi, karitatív és más nem kormányzati szervek közreműködését.

1596021321

Fotó: Tóth László