Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakornokok a Kutatóhelyen

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes | Fotó: a szerző |  2020. augusztus 10. 18:44

Az augusztus 1-jén megalakult MH Transzformációs Parancsnokság szervezeti keretein belül működő Honvéd Tudományos Kutatóhely (HTKH) idén is szakmai gyakornoki lehetőséget kínál a hazai felsőoktatási intézmények hallgatói számára. A Kutatóhelyen végzett gyakornoki tevékenység nemcsak a tanulmányok sikeres elvégzéséhez szükséges, de a megfelelő módszertani és széleskörű szakmai tudás megszerzését is segíti.

20200808_gyakornokok_Honvéd Tudományos Kutatóhely (1)

A Kutatóhely 2014. évi megalakulása óta mintegy száznegyvenen vettek részt a programban különböző egyetemekről, főiskolákról: sok fiatal érkezett a Szegedi Tudományegyetemről, de sokan jelentkeztek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem képzéseiről is. Idén nyáron – a járványügyi helyzettel kapcsolatos előírások betartásával – a Szegedi Tudományegyetem öt fiatal kutatója kezdte meg gyakornoki munkáját a Kutatóhely munkatársainak segítségével és mentorálása alatt.

A HTKH elsősorban olyan hallgatókat céloz meg, akiknek tanulmányi és kutatási területe kapcsolódik a Kutatóhely tevékenység- és feladatrendszeréhez, nyelvtudása segíti a többnyelvű kutatómunkát, illetve olyan fiatalokat vár, akik képesek csapatban is dolgozni, aktívan és nyitottan állnak az új kihívások elé. A kutatómunka első fázisaiban a szakmai tevékenységükhöz elengedhetetlen nyílt információk kutatásának és felhasználásának módszertanára fordítanak kiemelt figyelmet a fiatalok, majd a szervezet kutatóinak folyamatos felügyelete alatt folytatják tevékenységüket a négy-hathetes gyakornoki időszak alatt. Az utánpótlásnevelés szempontjából is kiemelkedő fontossággal bíró szakmai mentorálás azért is szükséges, mert így a gyakornoki munka eredményei beépíthetők a Kutatóhely mindennapi működésébe: egy-egy téma specifikus elemzése még jelentősebb mértékben hozzájárulhat a vezetői állomány stratégiai döntéshozatalának támogatásához.

20200808_gyakornokok_Honvéd Tudományos Kutatóhely (2)

Természetesen minden gyakornoki periódusban adódnak közkedvelt témák: az utóbbi években jellemzően a migráció-, terrorizmus- és integrációkutatás, valamint a közel-keleti válsághelyzetek értékelése kapott kiemelt figyelmet. A jelenlegi gyakornoki program keretében a felvételt nyert hallgatók előzetes tanulmányaik és kutatási területük, valamint az általuk beszélt nyelvek alapján a számukra meghatározott térség geopolitikai-, geostratégiai problémáival foglalkoznak, valamint tematikus adatgyűjtésben vesznek részt a HTKH aktuális kutatásaihoz. A gyakornoki munka támogatásának fontos alappillérei a nyitott, folyamatos eszmecsere és szakmai beszélgetés, ily módon a fiatal kutatók átfogóbb képet kaphatnak a világban jelenleg zajló folyamatokról, olyan összefüggésekre is ráébredve, melyek eddig nem voltak egyértelműek számukra.

Ezen túlmenően a HTKH-n belül működő Tudományos Szakkönyvtár is fogad könyvtárszakos hallgatókat szakmai gyakorlatra: a több mint harmincezer kötetes könyvtár központi helyen található, az állománya olyan speciális területeket ölel fel, mint a hadtudomány, hadtörténelem, haditechnika, vezetés- és szervezéstudomány, védelem- és biztonságpolitika, valamint az interdiszciplináris tudományterületek szakirodalma.

20200808_gyakornokok_Honvéd Tudományos Kutatóhely (3)