Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadgyakorlaton a győri katonák

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2014. május 24. 10:08

A Tavaszi Áttörés 2014 a Magyar Honvédség idei legnagyobb gyakorlata. A résztvevő alakulatok között ott volt az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is, amely alegységével volt érintett 25/1. Zászlóalj Harccsoport nemzeti CREVAL-ellenőrzésében.

1595972461
A Tavaszi Áttörés 2014 gyakorlaton a győriek egy légvédelmi rakétaszakasszal vettek részt

Az 1500 katona és mintegy 400 technikai eszköz részvételével zajló gyakorlat egyik kiemelt része az MH 25. Klapka György Lövészdandár 1. lövészzászlóaljára, illetve az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj második századára épülő zászlóalj harccsoport nemzeti CREVAL (Combat Readiness Evaluation – harckészségi minősítés) ellenőrzése volt, amely során országvédelmi képességét kellett bizonyítania a köteléknek. Az alegység légvédelmi rakétaalegységgel – egy MISTRAL légvédelmi rakétaszakasz – is rendelkezik, amit a győri alakulat biztosított.

A közeli hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert kezelő skarlátpiros barettsapkás honvédek május 5-én települtek át az MH Bakony Harckiképző Központ várpalotai gyakorlóterére, de valójában már az év eleje óta készültek a gyakorlatra. A repülőeszközök felderítésére, azonosítására és az alárendeltek tüzének irányítására szolgáló MISTRAL vezetési ponttal, valamint öt darab ATLAS indítóállvánnyal felszerelt alegység áprilisban már számot adott tudásáról, de az a Zászlóalj Harccsoport részeként most kellett először bizonyítania szakmai felkészültségét.

1595972461
Álcázott vezetési pont

Ugyan az elmúlt évek során a hasonló minősítéseken mindig sikeresen vették az akadályt a győri katonák, a mostani ellenőrzésen az eddigieknél is bonyolultabb körülmények között kellett megfelelniük az  elvárásoknak. A valós repüléssel egybekötött ellenőrzés során ugyanis JAS-39-es Gripen vadászrepülők, Jak-52 típusú légcsavaros, kiképző repülőgépek, illetve magyar fejlesztésű, pilóta nélküli Meteor repülőgépek is tartózkodtak a légtérben, amelyek felderítése, azonosítása, követése és fiktív megsemmisítése nagy terhet rótt a manőveralegység légvédelmi rakéta oltalmazását biztosító szakaszra.

Az alegység katonái hazaérkezésük után sem maradnak kihívás nélkül, hiszen június elején már a „NEWFIP 2014" elektronikai hadviselési gyakorlaton kell helyt állniuk.

1595972462
Felderítés, azonosítás, követés, megsemmisítés

Fotók: Csajbók József zászlós