Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományőrzés a centenárium jegyében

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2018. február 7. 11:11

Február 3-án állománygyűlést tartottak a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár hagyományőrzői a HM Hadtörténei Intézet és Múzeum Márványtermében.  

1599181659
A „dandár" ez esetben valójában egy ernyőszervezetet takar, amelynek az a célja, hogy az első világháborús hagyományőrzéssel foglalkozó, megfelelő színvonalat elérő, fejlődni képes és hajlandó csapatokat összefogja és bekapcsolja a centenáriumi megemlékezésekbe. Így nemcsak gyalogezredeket megjelenítő csapatok, hanem huszárok, tüzérség és trén, valamint a hölgyeket összefogó, vöröskeresztes önkénteseket megjelenítő különítmény is a dandár részét képezi.

A házigazda nevében dr. Ravasz István alezredes köszöntötte a megjelent monarchiás katonai hagyományőrzőket. Tolmácsolva a HM HIM parancsnokának üdvözletét, kiemelte a dandár állományának szabályos felszerelését és alakias megjelenését, és köszönetet mondott az intézmény rendezvényeinek, valamint több dokumentumfilm elkészültének a támogatásáért.

1599181660
A HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály, valamint annak főosztályvezetője, dr. Papp Ferenc ezredes nevében dr. Tóth Gergely százados köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a dandár 2017-ben is derekasan kivette részét a centenáriumi megemlékezésekből. A rendezvényeken túl az egyetemes magyar hagyományőrzésért is sokat tettek a dandár tagjai. Köszönetet mondott egyes speciális tiszti beosztások, valamint ritkán megjelenített csapatnemek felélesztéséért, illetve a hadrakelt sereget kiegészítő vöröskeresztes önkéntesek, haditudósítók és egyéb állománykategóriák hiteles megjelenítéséért.

A 2017-es évről szólva Babák László nyugállományú ezredes, parancsnok kiemelte: sikerült több nagyszabású rendezvényen részt venni, ezek közül a legfontosabbak a száz éve lezajlott „caporettói csodához" kapcsolódtak, de több esetben állami protokollrendezvények hagyományőrző díszelgő kiszolgálását is sikeresen végrehajtotta az állomány, valamint nemzetközi színtéren is több sikeres megemlékezésre került sor. Ezt követően a dandár részeit alkotó „ezredek" (tagegyesületek) vezetői egyenként jelentést tettek felszereltségükről és képességeikről, több esetben jelentős és gyors fejlődésről számolva be. A 2018-as év tervezett eseményei – amelyeket a résztvevők Sándor Zsolt őrnagy vezetésével tekintettek át – közül kettő érdemel mindenképpen külön említést: az egyik a Honvédelmi Minisztérium 170 éves a Magyar Honvédség egész éves rendezvénysorozatán való aktív részvétel, a másik pedig természetesen a Nagy Háború utolsó évének eseményei, különös tekintettel a Piave menti csatákra, majd a háborút lezáró eseményekre.

A köszöntések után a 2018-as, utolsó centenáriumi évet követő feladatokról is szó esett.

1599181660
Fotó: Babák Balázs