Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományteremtő könyvbemutató

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Tóth László |  2019. december 13. 9:33

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében tartották az intézmény tudományos munkatársainak 2019-ben megjelent könyvbemutatóját december 11-én, szerdán.

1596073479

A rendezvényen a szerzők tíz kötetet mutattak be, amelyek a középkortól a 20. századig terjedő időszak egy-egy történelmi eseményét, vagy történelmi személyiségének életét dolgozták fel.

Dr. Hermann Róbert főtanácsos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese elmondta: hagyományteremtő célzattal rendezték meg a könyvbemutatót, amelynek célja a figyelemfelhívás, egymás munkásságának megismerése, valamint, hogy összehozza a szakmai érdeklődőket és lehetséges olvasókat a legfrissebb kiadványokkal.

1596073479

„Itt elsősorban azok a kötetek jelentek meg, amelyek szorosan kötődnek a szűkebb értelemben vett hadtörténelmi tematikához" – mondta kérdésünkre a parancsnok tudományos helyettese, hozzátéve: elmondható, hogy a könyvek egyfajta társadalmi igényt is kielégítenek,  a Németh Ildikó – Závodi Szilvia szerzőpáros a soproni Tiszti Leánynevelő Intézet történetét bemutató munkája azokat érintheti, akik felmenőjük kapcsán kötődtek az intézményhez; Sallay Gergely és Szentváry-Lukács János IV. Károly aranysarkantyús vitézei című kötete pedig szép lezárása az első világháborús megemlékezéseknek, hiszen ilyen jellegű avatásra csak egyetlen alkalommal került sor.  De ide sorolható még Szabó Péter Magyarok a Don-kanyarban; A magyar királyi 2. honvéd hadsereg története, amely iránt töretlen az érdeklődés.

1596073480

Dr. Hermann Róbert elmondta azt is, vannak olyan kötetek, amelyekkel még az idén pályáztak a Nemzeti Kulturális Alaphoz, ezek nagy valószínűséggel jövőre fognak megjelenni. Ugyanakkor a Tudományos Tanács nemrég elfogadásra javasolta dr. Kovács Vilmos ezredes, parancsnok jövő évi tudományos tervben lévő kiadványait.

1596073480