Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazai és nemzetközi gyakorlatokon a győri katonák

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2015. június 23. 11:21

Komoly szakmai kihívás előtt áll az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, hiszen a következő napokban közel kétszáz fővel, párhuzamosan két gyakorlaton – Kecskeméten és Csehországban – is helyt kell állniuk a győri katonáknak.

1595996156

A győri honvédek június 22-26. között több mint száz fővel a „NEWFIP 2015" elnevezésű elektronikai hadviselési kiképzésen és gyakorlaton vesznek részt Kecskeméten. Az alakulat gyakorlatra kijelölt közel 50 darab haditechnikai eszköze az elvonulás előtti szemlét, valamint a vagonírozást követően június 20-án indult vasúti szállítással a bács-kiskuni megyeszékhelyére.

A kecskeméti gyakorlat – melyen a Magyar Honvédség további hat alakulata vesz részt – célja felkészíteni a NATO integrált légvédelmi rendszerének részét képező nemzeti egységeket, alegységeket az elektronikai hadviselési technikák felismerésére, és a védelmi rendszabályok alkalmazására. Ez a Rába parti város alakulatának vonatkozásában nem mást jelent, minthogy a katonáknak elektronikus zavaró tevékenység ellenére is képesnek kell lenniük feladataik ellátására, vagyis az ellenséges légi eszközök felderítésére, követésbe vételére és – jelen esetben – imitált megsemmisítésére.

1595996156

Az ezred egy másik kijelölt alegysége június 24-én Csehországba indul, hogy részt vegyen a „TOBRUQ LEGACY 2015" elnevezésű, többnemzeti (amerikai, cseh, magyar, litván, szlovák) légvédelmi rakéta harcászati gyakorlaton és éleslövészeten.
A gyakorlat során a cseh osztályparancsnokság vezetése alatt két légvédelmi rakétaüteg fogja oltalmazási feladatait teljesíteni. A magyar kontingens egy litván szakasszal dolgozik majd együtt, míg a másik üteget cseh és szlovák szakaszok alkotják.

1595996156

A 11 napos gyakorlat csúcspontja a légvédelmi rakéta éleslövészet lesz, amikor az egyes nemzetek Mistral (magyar), RBS-70 (cseh, litván) és IGLA (szlovák) éles rakétákkal semmisítik meg a kijelölt célokat. Az első alkalom lesz, hogy egy időben egyszerre négy nemzet hajt végre légvédelmi rakéta éleslövészetet.

A kecskeméti gyakorlatról június 27-én, míg Csehországból július 4-én térnek haza a győri katonák.

1595996157

Fotó: a szerző felvételei