Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hetven éve zuhant le a lengyel repülőgép

Szöveg: V. I. |  2014. szeptember 16. 17:41

Hét lengyel katonahősre emlékeznek évek óta a Bács-Kiskun megyei Madarason. 2007-ben a kutatók hívták fel a község lakóinak figyelmét arra, hogy mi is történt a második világháború idején náluk.

1944. szeptember 13-án, este 9 óra után néhány perccel egy repülőgép zuhant le óriási robajjal a Lajdi-tanya mellett. A falusiak a roncsoknál hét holttestet találtak, akikről azt gondolták, hogy amerikaiak vagy angolok. Hosszú időnek kellett eltelnie, hogy kiderüljön: lengyel hazafiak a brit felségjelzésű gépen a varsói felkelésnek szerettek volna utánpótlást vinni, de egy Újvidéken felszálló német vadászrepülő végül lelőtte őket.

1595979027

Hét éve a helyi polgármesteri hivatal és önkormányzat elhatározta, hogy kopjafát állít az áldozatoknak. Idén szeptember 13-án − a tragédia hetvenedik évfordulóján − szentmisén és megemlékezésen is fejet hajthattak az emlékezni vágyók.

Az emlékezésen Juhász István polgármester megköszönte a résztvevőknek, hogy ilyen szép számban érkeztek az ünnepségre, és reményét fejezte ki, hogy ezzel a tettel példát mutatnak másoknak is. Jan Kurdziałek ezredes, lengyel katonai attasé köszönetét fejezte ki a madarasi polgároknak és szervezőknek, amiért minden évben megemlékeznek az áldozatokról. Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke szerint nagyon fontos az, amit az itteniek évről évre megszerveznek az áldozatok emlékére. Zeller Zoltán, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály szakreferense ígéretet tett arra, hogy ezt a méltó emlékezést hírül viszi mindenhová. Végső István, az 1944. szeptember 13. Emlékbizottság elnöke pedig kiemelte, hogy a két nemzet szabadságharca gyakran értelmetlennek tűnik, ám ha lassan is, de elérte célját.

A megemlékezésen a Wysocki Légió hagyományőrzői álltak díszőrséget. A rendezvényt a kopjafa-emléktáblánál koszorúzás és gyertyagyújtás zárta.

1595979027

Fotó: Pásztor Gergely

Címkékévforduló