Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsz év után ugyanitt

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2017. október 3. 10:33

Húsz év után tértek vissza egykori szolgálati helyeikre a Győr-likócsi laktanyában 1997-ben megszűnt alakulatok katonái, továbbszolgáló-, és sorkatonái, valamint közalkalmazottai. Az egykori négy alakulat állományából több mint százan lépték át ismét a jól ismert laktanya kapuját, hogy újra találkozzanak egymással, nosztalgiázzanak, közösen felidézzék a múltat és megismerjék a jelent.

1596039400

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred életében mindig fontos szerepet tölt be a múlt, a hagyományok ápolása. A jelenkor katonái tisztelettel tekintenek az elődökre, az egykori kollégákra, illetve arra a generációra, akikkel koruknál fogva már nem dolgozhattak együtt, de az örökségük itt maradt. A szeptember eleji éves, hagyományos légvédelmi nyugállományú találkozó mellett most egy másik, rendhagyó bajtársi találkozónak adott otthont a likócsi laktanya.

Négy egykori győri alakulat – az MH 14. Rába Légvédelmi Rakétaezred, az MH 18. báró Nádasdy Ferenc Műszaki Ezred, az MH 74. Arrabona Felderítő Zászlóalj, valamint az MH 78. gróf Pálffy Miklós Elektronikai-harc Század – egykori katonái találkoztak ismét egymással abból az apropóból, hogy megemlékezzenek az itt szolgáló egységeik húsz évvel ezelőtt felszámolásáról.

1596039400

A program részeként az eseményt szervező Bozsóki Attila alezredes köszöntötte a bajtársi találkozó résztvevőit az alakulat Művelődési Otthonában. A rakétaezred parancsnokhelyettese röviden bemutatta a jelenlegi, itt szolgáló ezredet. Ezt követően valamennyi megszűnt alakulat korábbi vezetője a pulpitushoz lépett és felelevenítette az irányítása alatt álló szervezeti egység megalakulását, történetét, valamint a felszámolásának körülményeit. Így tett Németh István nyugállományú dandártábornok, az MH 14. Rába Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka, majd Kondor Lajos nyugállományú alezredes, az MH 18. báró Nádasdy Ferenc Műszaki Ezred parancsnokhelyettese, a későbbi műszaki zászlóalj parancsnoka. Az MH 74. Arrabona Felderítő Zászlóalj történetét Nagy Gergely nyugállományú alezredes idézte fel. Végül Bozsoki alezredes, – aki nemcsak a rendezvényt szervező, hanem a házigazda szerepet is betöltötte a nap folyamán – a „másik oldalon" is érdekelt volt, hisz, az MH 78. gróf Pálffy Miklós Elektronikai-harc Század egykori parancsnokaként is felszólalt.

Az esemény folytatásaként a vendégek megnézték a csapatmúzeumot, valamint a Borbála-szobát, majd az ezred emlékparkjában a parancsnokok megkoszorúzták az egykori alakulatok emlékhelyeit. Így az ezred és jogelőd alakulatai fennállásának 65. évfordulójára állíttatott márványtáblát, a műszaki fegyvernemi jelvényt, a BMP-tornyot, valamint a Helikál-antennát.

1596039400

A nap további részében az egykor itt szolgáló katonák, honvédségi dolgozók körbejárták a laktanyát, felkeresték az egykori irodáikat, körleteiket, megnézték mi változott és mi maradt ugyanolyan az elmúlt húsz évben.

1596039401

Fotó: Jely Gusztáv őrnagy