Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karneváli menetben a katonanövendékek

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2013. augusztus 24. 9:01

Idén először együtt vonultak a katonanövendékek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáival a Debreceni Virágkarneválon. A szeptembertől a Honvédelmi Minisztérium fenntartásában működő Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium tíz diákja ezúttal különleges „menetgyakorlaton” vehetett részt, ahol a katonai alakiság minden szabályát meg kellett tartaniuk.

1595958911

„A fiúk már eltöltöttek egy évet katonanövendékként az iskolában, így például a jobbra-balra át!-ot, vigyázz-pihenj!-t nem kellett megtanulniuk" – nyilatkozik Ferencz György főtörzsőrmester, a Bocskai-dandár oktatócsoportjának tagja. – Sokat készültünk a felvonulásra, hiszen a fiataloknak több tízezer ember előtt kellett bizonyítaniuk, hogy alaki szempontból megállják a helyüket a katonák között. Az elmúlt tanévben a katonai testnevelésórákon, a menetgyakorlatokon, az alaki foglalkozásokon mindannyiuk állóképessége elérte azt a szintet, hogy ilyen feladatot − akár kánikulában is − teljesíteni tudjanak – tette hozzá a szakember.

Farkas Gyula és Szécsi Balázs szeptembertől a tizedik évfolyamon folytatják tanulmányaikat a Gábor Dénesben, s terveik szerint a honvédelmi középiskola elvégzése után a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre mennek tovább. Nagyon büszkék rá, hogy a dandár katonáival együtt vonulhattak, s hogy mindezt családjuk, ismerőseik előtt tehették. A katonanövendékek azt is elmondták, hogy baráti körükben, sőt volt általános iskolai osztálytársaik között is többen vannak, akik példájukat – és a katonai pályában rejlő lehetőségeket − látva kedvet kaptak ahhoz, hogy jelentkezzenek a Gábor Dénes iskolába. „Jó volt a hangulat, jól ment az alaki rész, megérte, hogy a lassú díszmenetet órákig gyakoroltuk… A legnagyobb kihívást az jelentette számunkra, hogy ennyi ember előtt pontosan és összehangoltan tudjuk parancsra végezni feladatainkat. Izgultunk, de végül minden összejött. Sok ismerőssel találkoztunk, sőt, a tv-ben is láttuk magunkat."

1595958911

Berkecz Gábort, a honvédelmi középiskola igazgatóját büszkeség töltötte el, hogy látta növendékein az elmúlt időszak munkájának eredményeit: „A gyerekek feladata a Szent Korona kompozícióját szállító virágkocsi méltóságteljes, fegyelmezett, alakias kísérete volt, s ezt kiválóan teljesítették. Egy év alatt bizonyították, hogy érettek a feladatra, a valóban katonás viselkedésre. Jó volt látni a tanulók felkészültségét, a család örömét."

Az intézményvezető kiemelte a Bocskai-dandár segítségét, a logisztikai támogatást, a katonai oktatók szakmai felkészültségét.

1595958911

Fotó: a szerző felvételei

CímkékKatonaSuli