Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katona és orvos – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. január 19. 11:33

Éppen harminc esztendeje van az orvosi pályán, ez idő alatt mindvégig katonai vezetés alatt tevékenykedett dr. Pellek Sándor ezredes, a három afganisztáni misszióban szerzett, majd közkinccsé tett tapasztalatai pedig a mai napig komoly segítséget jelentenek a Magyar Honvédség orvosainak, egészségügyi szakembereinek felkészítésében, kiképzésében.

A győri születésű Pellek Sándornak a gimnáziumi évek alatt nem csak a tudományok – elsősorban a biológia és a fizika – iránti elköteleződése volt erős, a sport terén is komoly sikereket ért el. Atletizált, s a dobószámokban – mindenekelőtt a gerelyhajításban – jeleskedett, olyannyira, hogy a gimnáziumi csapat tagjaként háromszor nyert országos korosztályos bajnoki címet. Az ígéretes sporteredmények ellenére mégis az orvosi hivatást választotta, így Győrből Budapestre vezetett az útja, ahol hat évig a Semmelweis Egyetemre járt. Tanulmányai befejeztével, 1990-ben visszatért szülővárosába, s a helyi gyógyítóintézmény keretein belül működő MH 6. számú Honvédkórház baleseti sebészeti osztályán állt munkába.

Kezdettől fogva érdekelte a katona-egészségügyi misszió, melynek kihívásairól, szépségeiről sokat hallott dr. Dékány Sándor ezredestől, a győri honvédkórház fősebészétől, aki a világ több pontján, például az 1970-es években Vietnamban, később pedig Jemenben is teljesített külszolgálatot. Hamarosan Pellek Sándor előtt is felcsillant a missziós szerepvállalás reménye.

– Már pályafutásom legelső évében, 1991-ben adódott egy lehetőség: a Kuvaitot lerohanó Irak ellen formálódó nemzetközi koalícióba Magyarország egészségügyi kontingenst ajánlott fel. Jómagam is jelentkeztem a feladatra, ám a Közel-Keletre utazó magyar orvoscsoportba végül nem kerültem be, mert akkor még nem volt szakképesítésem – idézi fel a történteket Pellek Sándor ezredes, akinek egyáltalán nem szegte kedvét az elutasítás, s 1994-ben hasi sebészetből, 1996-ban mellkasi sebészetből, 1998-ban pedig baleseti sebészetből szakvizsgázott. Időközben megszűnt a győri honvédkórház, melynek személyi állományát a megyei gyógyítóintézmény vette át; Pellek Sándor is ott folytatta pályafutását. 2000-ben elnyert egy baleseti sebészeti ösztöndíjat, melynek köszönhetően a bécsi orvostudományi egyetemre került. Onnan Győrbe tért vissza, s várta a nagy lehetőséget, ami aztán 2003-ban el is jött: az afganisztáni misszióba készülő magyar orvoscsoport tagja lett.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 17-én megjelent számában!