Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonadalok az iskolában

Szöveg: Kis Ákos |  2014. március 21. 10:23

A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Protokoll, Rekreációs és Kulturális Igazgatósága „…feltekintek a csillagos nagy égre…”  címmel versenyt hirdetett magyarországi középiskolák és általános iskolák kórusai részére.

1595968866
Baja,…

A kórusverseny lehetőséget teremt arra, hogy méltó módon emlékezzünk meg az első világháború 100. évfordulójáról, továbbá, hogy a jelentkező énekkarok bemutathassák tudásukat e hagyományápoló rendezvény keretében. A kezdeményezés ugyanakkor a részt vevő iskolák és a Magyar Honvédség közötti kapcsolatok szélesítését is szolgálja. A kórusok maguk állíthatják össze programjukat katona-, fegyvernemi, háborús és népdalokból, azzal az egy megkötéssel, hogy a műsorban legalább egy első világháborús katonadalnak is szerepelnie kell. Az előadandó művek számát nem határozták meg, élő hangszeres kíséret is megengedett, de a program hossza nem haladhatja meg a 10 percet.

1595968866
…Besenyszög,…

A versenyfelhívásra számos iskolai kórus jelentkezett az ország legkülönbözőbb településeiről, Győrtől Balmazújvároson és Salgótarjánon át Bajáig. A zsűri tagjai Rossa László zeneszerző, zenei dramaturg, tanár, Riederauer Richárd, a Honvéd Férfikar karnagya, Lógó Tibor szólamvezető, Schmidt Ferenc énekes szólista és Aranyos Károly, a Honvéd Együttes volt igazgatója. Alkalmanként részt vesz a zsűri munkájában az MH Veszprém Helyőrségi Zenekar karnagya, Katona János alezredes is, aki igény esetén a kórusok rendelkezésére bocsátotta gazdag és eddig még nem dokumentált, a kort reprezentáló népének- és katonadal-gyűjteményét.

A verseny meghirdetői vállalták, hogy segítséget nyújtanak a felkészülés alatt felmerülő szakmai kérdések megoldásához. Ennek érdekében a zsűri először minden kórust a saját iskolai környezetében tekint meg. E meghallgatások alkalmával a kórushangzásra, az előadásmódra, a műsor összeállítására vonatkozóan alkotnak véleményt a szakemberek a produkcióról, és tanácsokat adnak a műsor optimalizálásához.

1595968866
…Hódmezővásárhely…

Az elődöntők egy része még hátravan, tervezetten március végéig járja a stáb az országot, hogy segítsenek a leendő kórustalálkozó résztvevőinek. Az eddigi tapasztalatok szerint az iskolai kórusok magas szintű tudással rendelkeznek, produkcióik színvonalasak, több helyen az adott tájegységre jellemző dalok is szerepelnek a repertoárban. „A meghallgatásokat Abasáron kezdtük, ahol egy igen lelkes és színvonalas kis kórus várt minket, majd Jászberényben a Bedőné Bakki Katalin által vezetett, nagy hagyományú iskolai kórus fogadott" − mondta érdeklődésünkre Rossa László. „Baján az ottani német tannyelvű iskola produkciója nagy meglepetéssel szolgált, kitűnő hangulatú és zeneiségű előadásban volt részünk. Nem kis meglepetésünkre egy 80 tagú vegyes kar szólalt meg, imponáló szakmai színvonalon. Besenyszögön és Monorierdőn kis létszámú, de annál lelkesebb és a nemzeti hagyományt hűen ápoló kórusok vártak minket. Túrkevén egy kamarakórus, Békéscsabán pedig egy középiskolai fiúkórus – férfikórusi hangzással − örvendeztetett meg bennünket. Remélhetőleg megfelelően jó tanácsokkal mindenkinek sikerült segítenünk a végső megmérettetéshez."

1595968866
…és Monorierdő jelentkezői

A versengés fesztiválszerű megmérettetéssel zárul a Honvéd Kulturális Központban, május 30-án. Ekkor dől el, kik nyerik meg a versenyt, és kik lehetnek majd az októberi díszhangverseny fellépői.