Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonahősök emlékeinek őrzői

Szöveg: Demeter Attila alezredes | Fotó: archív |  2020. január 9. 6:27

Minden évben első és második világháborús hadisírok ezreit gondozzák, szépítik meg országszerte a Magyar Honvédség hadisírgondozó szakbeosztottjai.

Az ő munkájuknak köszönhető, hogy azok sírjára, akik a katonai esküjükben megfogalmazott kötelességüket az utolsó szóig teljesítették, ma is mécses, gyertya, koszorú kerülhet. Olyan katonahősök emlékeit ápolják, kiknek emlékezetében az utolsó szívdobbanásukkor a családi tűzhely melege, szeretteik és bajtársaik arca lebegett, akiket óvni, védeni akartak a veszedelem ellen.

1596074595

A különböző hadisírgondozó szakfeladatok végrehajtását (kutatási, karbantartási, felújítási munkák, megemlékezések, koszorúzások) az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság szakmai irányításával az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság állományába tartozó szaktisztek végzik. A mintegy 120 fős szakállomány a társadalmi szervezetek tagjainak és az iskolák diákjainak bevonásával, az önkormányzatokkal és egyházakkal szorosan együttműködve dolgozik. 2019-től az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred is bekapcsolódott a munkába: a megyeszékhelyeken lévő területvédelmi zászlóaljak tartalékos katonái önkéntes alapon, lelkesen vesznek részt a lakóhelyükön található katonai emlékek ápolásában.

Legutóbb októberben, halottak napja előtt a megyei hadisírgondozó szaktisztek vezetésével több mint 5000 katonai síremlék és emlékmű szépült meg hivatásos, szerződéses, tartalékos katonák és társadalmi szervezetek tagjainak összefogásával. Az idei év másik nagy eredménye, hogy összesen mintegy 3000 olyan hadisírt és emlékművet lokalizáltak a katonák, amelyek korábban nem voltak ismertek a meglévő nyilvántartások alapján.

1596074595

A hadisírgondozók azonban nemcsak terepen dolgoznak, feladataik közé tartozik többek között a kutatás is. A kutatómunka szerves részét képezi a megyei levéltárakban folytatott adatgyűjtés: a korabeli dokumentumokból szerzett információk alapján lehetővé válik a fellelt hadisírokban nyugvó katonahősök élettöredékének megismerése, haláluk körülményeinek feltárása, a még életben levő leszármazottak felkutatása. A történetek feldolgozásában, a levéltári munkában az önkéntes műveleti tartalékos katonák eredményesen segítik a megyei szaktisztek munkáját: ebben az évben megközelítőleg 18 000 fő vonatkozásában végeztek levéltári kutatást. A szaktisztek a területen elért eredményeket, összegyűjtött adatokat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum részére továbbítják.

„… a harcot, melyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés" – írta József Attila. Eleink tettei tiszteletet parancsolók, intő példaként szolgálnak. A hősi halált halt katonák emlékének ápolása minden nemzet alapvető erkölcsi feladata. Nekünk, katonáknak kötelességünk emlékezni rájuk és megőrizni az emléküket az utókor számára.

1596074595