Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington újabb figyelmeztetést adott ki a Perzsa-öbölben közlekedő hajóinak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. január 9. 8:09

Az Egyesült Államok hajózási hivatala január 7-én újabb figyelmeztetést adott ki a Perzsa-öbölben és annak térségében közlekedő kereskedelmi hajói számára az Irán és szövetségesei jelentette veszély miatt.

Az értesítés időbeli hatálya január 13-ig szól, és szövege nem tér el jelentősen attól a figyelmeztetéstől, amelyet az amerikai hatóság pénteken adott ki, miután ismét tetőfokára hágott a feszültség Washington és Teherán között Kászim Szulejmáninak, az iráni Forradalmi Gárda különleges egysége, az al-Kudsz néhai parancsnokának célzott likvidálása miatt.

„Nem ismert, lesz-e iráni válasz erre a cselekedetre, de fennáll a lehetősége egy iráni akciónak a térségben az amerikai hajózási érdekeltségek ellen" – olvasható mindkét dokumentum szövegében.

Az iráni Forradalmi Gárda az elmúlt hónapokban több, a Hormuzi-szoroson áthajózó olajszállító tankert is lefoglalt csempészés vádjával. Tavaly júliusban pedig több tankert is támadás ért a Hormuzi-szorosnál és az Adeni-öbölnél fekvő Báb el-Mandeb-szoros közelében. Washington szerint a teheráni vezetés a felelős ezért.

A Hormuzi-szoros a világ egyik legfontosabb tengeri útvonala, amely a Perzsa(Arab)-öbölt az Indiai-óceánnal köti össze. Ezen át bonyolítják a globális olajexport nagy részét.

A Bahreinben állomásozó amerikai 5. flotta korábban közölte, hogy kész szembeszállni bármilyen fenyegetéssel. „Vízen vagy a partokon készen állunk felmérni, enyhíteni, illetve leküzdeni az előretolt erőink és érdekeink elleni bármely fenyegetést" – jelentette ki Joshua Frey parancsnok, az 5. flotta szóvivője.

Az iráni parlament kedden törvényben minősítette terroristának az amerikai fegyveres erőket, a Szulejmáni tábornok megölésére adott újabb reakcióként.