Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önálló magyar dróngyártás: út az autonómia felé!

Magyar tudás, magyar technológia a dróniparban

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Kormány Gábor |  2024. július 3. 8:07

Hazai cégek drónjait, repülőeszközeit és integrálható szenzorait mutatták be a Magyar Honvédség meghívott szakembereinek a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) által szervezett szakmai napokon július 1-én és 2-án, a hajmáskéri Kiképző Bázison. A kétnapos találkozó célja az volt, hogy elősegítsék az eszmecserét és a párbeszédet a civil partnerek és a katonai vezetői állomány között.

Deme László, a Honvédelmi Minisztérium haderőfejlesztésért és innovációért felelős helyettes államtitkára megnyitójában hangsúlyozta, hogy a drónok szerepe a 21. században kiemelkedő fontosságú, a haderőnek is számtalan műveleti tevékenysége lehet, ahol az autonóm eszközök kifejezetten növelhetik a hatékonyságot.

A rendezvényen közel kéttucat cég bemutatta saját eszközeit, a katonák pedig személyesen tudtak kérdezni a lehetőségekről, hogy hol tartanak a hazai cégek, milyen fejlesztési irányban terveznek továbbmenni, és miként tudják segíteni a haderőfejlesztést. Emellett a gyártók is megismerkedhettek egymással, lehetőség nyílt az egymás közötti együttműködés elmélyítésére is.

Az ország ellenállóképességének egyik kulcskérdése, hogy milyen saját eszközöket hozunk létre. A jövőben várhatóan tömegesen alkalmazzák a drónokat, ezért a hazai eszközök használata kiemelt szereppel bírhat. Magyar tudással, magyar technológiával biztosítható az autonómia.

A VIKI célja, hogy a kedden befejeződött találkozó után a közös munka konkrét szakmai egyeztetésekkel folytatódjon, ahol az elvárások feladatokká alakulhatnak át, a feladatok pedig sikert hozhatnak.