Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosok és aknavetők

Szöveg: Csák Tímea hadnagy | Fotó: Pintyi Zoltán főtörzsőrmester |  2024. július 3. 6:37

A Magyar Honvédség tartalékos katonái egyre több olyan területen tehetik próbára magukat, amely korábban elérhetetlennek bizonyult számukra. Ezt bizonyítja, hogy a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred területvédelmi tartalékosai május közepén csatlakoztak az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár katonáihoz, hogy közösen kezdjék meg az aknavető szakkiképzést Hódmezővásárhelyen.

202407_Hódmezővásárhely_aknavető_szakkiképzés_tartalékosok_PZ (1)

A technikai ismeretek elsajátítása mellett: a résztvevők több között a gránátról, az aknavető fő részeiről, azok megnevezéséről, karbantartásáról és harchelyzetbe helyezéséről kaptak hasznos információkat az elméleti oktatáson.

A gyakorlat során megtanulták az aknavető szét- és összeszerelését, valamint azt is, hogy egy felmerülő hiba esetén a katona mely elemeket cserélheti ki, és melyek azok az alkatrészek, amelyek cseréjéhez már fegyverzet-technikus szükséges.

202407_Hódmezővásárhely_aknavető_szakkiképzés_tartalékosok_PZ (5)

A felkészített állomány tagjai mára eljutottak a kiképzés azon szakaszába, hogy meg tudják határozni és el tudják foglalni a tüzelőállás helyét, az aknavetőt képesek harchelyzetbe helyezni harcszerű körülmények között, betartva a biztonsági előírásokat. Elsajátították a harcrendi elemek, a tüzelőállás kiválasztását és elfoglalását, valamint a tűzmegnyitás szabályos, parancs szerinti végrehajtását. Az aknavető pontos tűzkiváltásához, a célok megsemmisítéséhez elengedhetetlen a tájolás és annak ellenőrzése, valamint az irányzások begyakorlása is. A kiképzés végéhez közeledve a katonák a rajparancsnok vezetésével képesek az adott cél megsemmisítésére.

A következő hetekben ellenőrző tűzvezetés, elmélet és gyakorlati felmérés vár a katonákra. A kiképzést éleslövészet zárja a Bakonyban.