Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Megmozgatjuk magunkat lelkileg, testileg és szellemileg”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Pintér Ákos |  2024. július 3. 11:27

„Fontosnak tartjuk a tábor céljait, a természet- és a környezetvédelem ügyét, a kultúra szeretetét és a lelki elmélyülés fontosságát.” – szögezte le Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a HM Katolikus Tábori Püspökség nyári környezet- és természetvédelmi táborában, a tihanyi apátságban, július 1-jén, hétfőn.

Vargha Tamás szerint a huszonegyedik alkalommal megrendezett tábor kiemelten jó lehetőséget teremt arra, hogy a tíz és tizenhat év közötti gyermekek minőségi programokkal töltsék el a valamivel több mint kéthónapos nyári szünidőt. Vargha Tamás emlékeztetett arra, hogy a karmacsi főhelyszín mellett számtalan kirándulás garantálja a maradandó élményt. „A tábor mai állomása, a Balatonakaliban található kalandparkban tett látogatás a honvédséggel való ismerkedésnek ágyazott meg, a tihanyi bencés apátság egészen másfajta élményt, lelki feltöltődést kínál, az esti hajózás pedig a természetre irányítja a figyelmet” – ismertette.

Az államtitkár felidézte, tavaly beíratta az akkor nyolc- és hétéves lányunokáját a Katolikus Tábori Püspökség által szervezett környezet- és természetvédelmi táborba, amelyet a lányok nagyon élveztek. „Akkor Karmacson, az alaptáborban voltunk és az unokáim örömmel vettek részt a programokon, jól érezték magukat az ügyességi játékokon is, pedig ismeretlenként cseppentek be egy már félig-meddig összeszokott közösség mindennapjaiba, hiszen a táborlakók közül többen jól ismerik egymást” – emlékeztetett.

20240701_Tihany-Körny.véd.sajt.táj_PAKO_ (23 of 46)

Vargha Tamás beszélt a tárca június 21-én indult tartalékos toborzókampányáról, amelynek kapcsán úgy fogalmazott: a kampány mottójának választott Szeretem, megvédem!szlogen tökéletes kifejezi, hogy szeretjük Magyarországot, a hazánkat, szeretjük ezt a nemzetet és készen állunk megvédeni, ha szükséges. „Azokkal az eszközökkel védjük, gyarapítjuk ezt az országot, a városainkat, falvainkat, amik rendelkezésünkre állnak, ki-ki a maga tehetsége, szorgalma, ereje, tudása, képzettsége, képességei szerint. Katonáink készen állnak, hogy az életük feláldozásával megvédjék ezt az országot” – tette hozzá.

Tábori püspök a nyári táborban

„Nyári táborunkat idén úgy próbáltuk felépíteni, hogy számos olyan elem kerüljön bele, ami tényleg a környezet- és természetvédelemre irányítja a gyermekek figyelmét, illetve a kultúrára, de voltaképpen a vallásra, a vallásosságra is” – magyarázta lapunknak Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök. Hozzátette: kimondottan örül annak, hogy a táborlakókat megismertetheti a bencés apátsággal, amelyet a magyar történelem egyik alapbástyájának tart.

20240701_Tihany-Körny.véd.sajt.táj_PAKO_ (38 of 46)

„Voltunk már Tihanyban korábban, tizenvalahány évvel ezelőtt és most újból felelevenítettük a kapcsolatot az apátság közösségével. Boldogságot jelent, hogy eljöhettünk ide, körülnézhetünk a félszigeten, a gyönyörű apátságban, mert a gyermekeknek így lesz egyfajta benyomása arról, hogy nem csak a világi környezet és a természet szép, hanem az épített környezetünk, a történelmi műemlékeink is” – magyarázta. A katonai ordinariátus vezetője elmondta: a vasárnap délutántól péntek délutánig tartó nyári tábor „alaptábora” a Zala vármegyében található Karmacson van, és bár vannak helyszíni programok, a Katolikus Tábori Püspökség munkatársai nagyon sokat kirándulnak a Dunántúl délnyugati részén. „Sok a gyalogmenet – nemcsak nappal, hanem éjszaka is. Persze, a strandolás sem maradhat el a Balatonnál. Megmozgatjuk magunkat lelkileg, testileg, szellemileg, és ez minden egyes táborunknak alapvető célja” – mondta. Hozzátette: tízéves kortól tizenhat éves korig lehet jelentkezni a táborba, az idei első turnusban több mint harminc gyermek vesz részt.

20240701_Tihany-Körny.véd.sajt.táj_PAKO_ (13 of 46)

A táborozó gyermekek – számos egyéb program mellett – ellátogatnak Balatonakali népszerű kalandparkjába, akadálypályán vesznek részt, elsajátítják a fafaragás és kézművesmunkák csínját-bínját, kipróbálhatják a VR-szimulátort és a négy évvel ezelőtt felújított, Balatonakarattya nevű honvédelmi naszáddal Balatonszántódra is áthajóznak.

Jól érzi magukat a kicsik

A tizenkét éves Gillányi Zsuzsanna Lili azért tölt egy hetet a táborban, mert a bátyja már járt itt, s a fiútestvért annyira lenyűgözték az itt átéltek, hogy jó szívvel javasolta a húgának. Mint elmondta, nagyon örül annak, hogy egész héten nincsen náluk telefon, ezért „mindenki tud barátkozni, játszani, mert senki nem a kütyün lóg.” Zsuzsi szerint a tábor legnagyobb értékét a barátságos társaság mellett a nagyszámú és változatos programok adják, leginkább olyanok, amelyeken a családjával nem vagy ritkán szokott részt venni. „Tényleg jó, hogy vannak olyan események, amelyeket egy nagyobb gyermektársasággal – egy csapattal – különleges megélni, de mivel katolikus vagyok, bár nem szoktam templomba járni, még a templomlátogatás is egyfajta plusz dolog számomra” – tette hozzá.

A kislánytól megkérdeztük, előnyt vagy hátrányt jelent-e, hogy a tábori püspökség gyermekprogramjai között honvédelmi nevelés, katonai alapismeretek elsajátítása is szerepel. „Érdekesnek tartom a katonai életet, és már elgondolkoztam rajta, hogy katona leszek, így kimondottan érdekel ez a rész is” – foglalta össze.