Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Sárkányt óvni minden áron, ez életem, hivatásom!”

Szöveg: dr. Luka Dániel | Fotó: a szerző felvételei |  2024. július 3. 17:57

Az első magyar, saját tervezésű repülőgép konstruktőre Adorján János (Sorkitótfalu, 1882. január 1. – Budapest, 1964. július 2.) volt. Ez a repülőeszköz 1910-ben emelkedett először a levegőbe. A kiváló magyar szakember teljesítményének elismeréseként július másodika – halálának évfordulója – a Repülő-műszakiak Napja, amelyet minden évben megünnepel a Magyar Honvédség.

20240702_Repülő-műszakiak_Napja_LD_ (9)

Az idén Pápán, az MH 47. Bázisrepülőtér szerelőhangárjában tartották a megemlékezést. A légi járműveket karbantartó és üzemeltetőket Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere, és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke levélben köszöntötte. Gondolataikat Szabó Tibor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke tolmácsolta az ünnepeltek felé:

20240702_Repülő-műszakiak_Napja_LD_ (11)

„Az Önök áldozatkész, felelősségteljes és lelkiismeretes szolgálata biztosítja hazánk és más NATO-szövetségesek légterének védelmét, a bajbajutott, segítségre szoruló emberek kimenekítését, valamint a műveleteket végrehajtó repülőgépek és helikopterek rendelkezésre állását. A 2016-ban megkezdett haderőfejlesztésnek köszönhetően a repülőtechnikai beszerzések eddig nem ismert és alkalmazott műszaki kihívásokat hoztak magukkal. Kiemelten fontos a magyar haderő számára a légiszállítási és a helikopter képesség fejlesztése. A H145M és a H225M helikopterek rendszerbe állítása, a karbantartás, a mindennapi üzemeltetés és kiszolgálás, valamint a felkészülés az újonnan érkező KC-390 Millenium szállító repülőgépekre – csak, hogy a legújabb beszerzéseinket említsük – nehéz, de megtisztelő erőpróbát jelent.”

20240702_Repülő-műszakiak_Napja_LD_ (6)

Az ünnepi állománygyűlésen számos repülő-műszaki katona vehetett át elismerést. A rendezvény a bázison újonnan felállított repülő-műszakiak emlékművének megáldásával és koszorúzásával fejeződött be.