Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai vezetők a magyar hadtörténelemben

Szöveg: NKE HHK |  2017. február 27. 12:59

Folytatódott a Katonai vezetők a magyar hadtörténelemben című előadássorozat Budapesten, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson. A napokban dr. Horváth Csaba ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese mutatta be, hogy milyen műveleteket hajtott végre a magyar királyi 2. honvéd hadsereg 1942 decemberében.

1596028241

„Századszintű vállalkozás a magyar királyi 2. honvéd hadsereg folyóvédelmének időszakában 1942 decemberében" című előadásával várta dr. Horváth Csaba ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese az érdeklődőket, akik megismerhették a magyar királyi 2. honvéd hadsereg létszámát, felépítését, fegyverzetét, illetve a rendelkezésre álló fotók segítségével a honvéd tisztjelöltek elképzelhették azokat a körülményeket, amik ebben az időszakban fogadták a katonákat.

„Fantasztikus volt az előadás. Nagyon érdekes, hogy már a második világháború idején is a maihoz hasonlóan működött a katonai döntéshozatal folyamata, a jelentések rendszere. Igaz, azok a létszámok, amelyek az előadás során hallottunk, ma elképzelhetetlenek számunkra" – mesélte az előadást követően egy végzős honvéd tisztjelölt.

1596028242

Az előadássorozat ötletgazdái: prof. dr. Csikány Tamás ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék vezetője; dr. Ujházy László alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Vezetéstudományi és Közismereti Tanszék Vezetéstudományi Szakmai Kutatóműhely vezetője; valamint Sári Szabolcs alezredes, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj megbízott parancsnoka.  A szervezők egy hónap múlva, március 23-án ismét várják a hadtörténelem iránt érdeklődőket.