Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétnapos tanfolyam a civil és katonai együttműködés érdekében

Szöveg: Faragó Fanny |  2018. február 23. 15:31

A nemzetközi humanitárius műveletekről szóló tanfolyamot szervezett az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK) a Stuttgartba települt amerikai Különleges Műveleti Csoport katonáival, valamint az amerikai haderő civil ügyekkel foglalkozó csoporttal február 22-23-án, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán.  

1599182334
A tanfolyam megnyitóján Guba István alezredes, az MH CKELMK központparancsnok-helyettese köszöntötte a résztvevőket, aki érdeklődésünkre elárulta: ez az első alkalom, hogy lehetőség nyílt a képzés megrendezésére, 36 fő részvételével. A civil kapcsolatokkal foglalkozó amerikai katonák egy része Székesfehérváron, féléves váltásban teljesít szolgálatot, de van olyan is, aki csak erre a tanfolyamra érkezett Magyarországra. „Bízom benne, hogy az amerikai szakemberek segítségével szorosabb lesz az együttműködés a civilek és a katonák között. A résztvevők együtt tanulnak, megismerik egymás eljárási rendjét, így – egy esetleges katasztrófa esetén – hatékonyabban találnak majd megoldást a kialakult helyzetre"- tette hozzá az alezredes.

1599182335
A tanfolyam célja a regionális krízismenedzsment-képesség fejlesztése és az együttműködés erősítése. A résztvevők áttekintették a katonai erők integrálásának folyamatát a katasztrófavédelmi műveletekben, valamint a hatóságok és az eljáró szervek munkáját. Elősegítették a jövőbeli humanitárius segítségnyújtás koordinációját és gyorsaságát, továbbá mélyebb betekintést nyertek a katasztrófa-elhárítási folyamatokba. A kétnapos képzésen nemzetközi példákon keresztül ismerték meg a szabály- és kapcsolatrendszert a civil és kormányzati szereplők között.

1599182335
A tanfolyam alapötletét a United States Agency for International Development (USAID), azaz az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala adta. Az 1961-ben létrehozott amerikai kormányszerv világszerte több mint száz országban tevékenykedik. A szervezet fennállása óta egy évben átlagosan hatvanöt katasztrófa helyszínén van jelen. Célja az életmentés, a fegyveres harcok kiújulásának megakadályozása, a természet okozta konfliktushelyzetek kezelése, a katasztrófák társadalmi és gazdasági hatásainak csökkentése és a katasztrófahelyzet megszüntetése. Az USAID szakértői azonosítják a humanitárius szükségleteket, erőforrásokat biztosítanak a reagálási képesség megerősítése érdekében, miközben szorosan együttműködnek más nemzetközi segélyszervezetekkel.

1599182335
A tanfolyamon instruktorként vett részt az USAID és az OFDA (Office of U.S. Foreign Disaster Assistance, Katasztrófavédelmi Hivatal) két szakembere, akik beszámolóikon keresztül ismertették, miként képes együttműködni a civil és a katonai szektor, és melyek a nemzetközi szinten bevált eljárási folyamatok. A képzés második napján a jelenlévők kisebb csoportokban végeztek szituációs és gyakorlati feladatokat, már megtörtént katasztrófa-események feldolgozásán keresztül.

Az MH CKELMK és az amerikai erők mellett a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az NKE Doktori Iskola, az MH ÖHP Civil-katonai Kapcsolatok Főnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a NATO Erőket Integráló Elem és a Baptista Szeretetszolgálat tagjai vettek részt a tanfolyamon.

1599182335
Fotó: a szerző felvételei