Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétszáz éve született Czetz János

Rendezvénysorozat Gidófalván és Sepsiszentgyörgyön

Szöveg: Siposné Kecskeméthy Klára | Fotó: Vargyasi Levente és a szerző felvételei |  2022. június 22. 7:20

Nemzeti történelmünk viharaiban számos kiemelkedő személyiség kényszerült elhagyni országunkat, hogy aztán a világ más részein építsen karriert, öregbítse hazánk hírnevét. Közéjük tartozik Czetz János – Juan Fernando Czetz (1822–1904) – az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc legfiatalabb tábornoka, kiemelkedő személyisége, az erdélyi hadsereg vezérkari főnöke és ideiglenes főparancsnoka is.

czetz2

Czetz János a világosi fegyverletétel után külföldre menekült és több mint négy évtizeden keresztül élt Argentínában. Az argentin Nemzeti Katonai Akadémia (Colegio Militar de la Nación) alapítója és az első parancsnoka volt négy éven keresztül. Czetz János példaértékű eltökéltséget mutatott, bárhova vetette is a sors őt, mindenhol kiemelkedő tevékenységet végzett. Argentínában általános tiszteletnek örvend; személye országokat, kontinenseket és népeket köt össze. Ő a kapocs Magyarország és Argentína között, valamint a székelyek, az örmények és az argentinok között is.

Czetz János honvédtábornok 1822. június 8-án született a Kovászna megyei Gidófalván. Születésének 200. évfordulója alkalmából Kovászna Megye Tanácsa a 2022. évet Czetz ]ános emlékévvé nyilvánította. Az emlékév eseményei sorában június 8-án Gidófalván átadták a felújított Czetz János emlékszobát, és a róla elnevezett iskola udvarán ünnepélyes körülmények között avatták fel szobrát. Június 9-én Sepsiszentgyörgyön folytatódott a rendezvénysorozat, ahol kültéri kiállítással, kopjafa avatással és a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében emlékkonferenciával tisztelegtek a honvéd tábornok emléke előtt.

czetz1

A Czetz János ünnepség a gidófalvi református templomban istentisztelettel kezdődött. A jeles évfordulóra a Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában megjelent Kedves Gyula Czetz János 200 – Két nemzet hőse című kötete. A kötet a honvédtábornok, argentin ezredes rendkívül változatos, fordulatokban gazdag életútját, a gyökereit, neveltetését, szolgálatát a császári-királyi hadseregben, a szabadságharcban betöltött szerepét, és az emigrációs éveket mutatja be. A gazdagon illusztrált könyv külön fejezetet szentel a második hazájában, Argentínában töltött évtizedeknek, az argentin tisztképzés alapításában és megszervezésében szerzett múlhatatlan érdemeinek. A könyvet Kedves Gyula mutatta be. A Székelyföld Kulturális Folyóirat 2022 évi júniusi számát Czetz Jánosnak szentelte, Czetz János két élete, tanulmányok a 200 éve született magyar tábornok és argentin ezredes emlékére címmel. A lapszámot Magyarosi Sándor történész, a Székelyföld Kulturális Folyóirat munkatársa mutatta be.

A református vártemplom szomszédságában található Czetz János emlékszoba kiállítása is megújult, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ munkatársainak köszönhetően. Itt Szebeni Zsuzsa intézetvezető köszöntötte az egybegyűlteket és nyitotta meg a kiállítást. Ezt követően Tóth Lajos, nyugalmazott tanár  emlékezett meg Czetz Jánosról. Méltó helyre került a Zrínyi Kiadó gondozásában 2020-ban megjelent Czetz Album - Czetz János honvéd tábornok nyomán Argentínában - A Colegio Militar de la Nación alapításának 150. évfordulója 1869–2019. Az albumot Siposné Kecskeméthy Klára, a könyv írója az emlékháznak adományozta.

czetz4

A gidófalvi ünnepség kiemelkedő eseménye Demeter István székelyudvarhelyi szobrászművész által készített Czetz János mellszobor leleplezése volt, amely a honvéd tábornok nevét viselő iskola udvarát ékesíti. Az ünnepség során Jancsó Ernő, Gidófalva polgármestere, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Az eseményen részt vett Carlos Maria Vallaríno, Argentína Bukaresti Nagykövetségének ügyvivője is. Beszédében kiemelte Juan F. Czetz múlhatatlan érdemeit a Nemzeti Katonai Akadémia megalapításában. Arról is megemlékezett, hogy megszervezte az argentin hadsereg első műszaki alakulatát, amely a mai napig a nevét viseli (Batallón de Ingenieros 1 „Zapadores Coronel Czetz”). Részt vett Argentína déli határkijelölési munkálataiban, a határerődök kijelölésében, illetve a brazil és a paraguayi határvidék feltérképezésében. Az argentínai magyar közösség kiemelt figyelemmel őrzi a sokoldalú, tehetséges, az új hazája iránt is elkötelezett katona emlékét.

Czetz jav

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja is megemlékezett Czetz Jánosról, Bem József tábornok Czetz Jánosról írt jellemzését idézte: „kérlelhetetlen szigor, pártatlanság, keménység a büntetésben, de nagylelkűség a jutalmazásban, mentes a bosszúállástól, az önzés legkisebb árnyékától is”. Kiemelte, hogy bárhova is vetette a sors, törhetetlen szilárdsággal végezte dolgát, méltán van helye a legjelesebb magyarok Pantheonjában.

Az ünnepségen felolvasták Guillermo Hipólito Martínez ezredes, az argentin Nemzeti Katonai Akadémia parancsnokának üzenetét, amelyet e jeles nap alkalmából küldött a szervezőknek.

„A Nemzeti Katonai Akadémia a tiszteletét rója le első igazgatójának munkássága előtt, megköszönve szülőhazájának, hogy egy ilyen példaértékű magyar tábornokot, argentin ezredest adott nekünk. Kitűnő katonai és tudományos tevékenységet végzett, nagy gondolkodó volt, aki fáradhatatlan munkásságával az egész életét a nemzet előmenetelének és a fiatalság oktatásának szentelte.”

Az egybegyűlteket a gidófalvi Czetz János Általános Iskola igazgatója, Zsigmond Réka is köszöntötte, diákjai ünnepi műsorral tisztelegtek a falu nagy szülöttje előtt. Gidófalva testvérvárosából a Nagyvázsonyi Férfi Dalárda katonadalokkal üdvözölte a résztvevőket. Végezetül Máthé István, a Gidófalva Község Fejlődéséért Egyesület elnöke a közadakozásból felállított szobor történetét ismertette.

czetz10

A Czetz János rendezvénysorozat június 9-én, Sepsiszentgyörgyön folytatódott, ahol szabadtéri kiállítással, kopjafa avatással és tudományos konferenciával tisztelegtek a honvéd tábornok emléke előtt. A kiállítást Vargha Fruzsina, a megyeszékhely alpolgármestere nyitotta meg. Czetz János két évszázad távlatából is példakép a nemzeti identitás fontosságának hangsúlyozása, a helytállás, és hazához való hűség szempontjából. A tárlatot Magyarosi Sándor történész, a kiállítás kurátora mutatta be. Az átfogó képanyag és kísérő szöveg végig követi a hadvezér mozgalmas életútját. Az emlékévben a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet Ő a Czetz videópályázatot hirdetett. A pályázat nyerteseinek névsorát az ünnepségen ismertették.

A Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti parkban állították fel Czetz János honvéd tábornok kopjafáját, az aradi tizenhármak kopjafái mellett. Tóth Lajos, nyugalmazott tanár, az emlékjel készítője, a nemzeti identitás fontosságáról beszélt: „az aggastyán, fehér szakállú tábornok hazatért szülőföldjére és találkozott régi barátaival, a tizenhárommal. Arra kérnek bennünket, hogy ne engedjünk a 48-ból, hogy vigyázzunk szimbólumainkra, iskoláinkra és közösségeinkre, mert mindez megmaradásunk záloga.”

czetz11

A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében rendezték a Háromszéktől - Argentínáig: Czetz János-emlékkonferenciát. Az előadók ismertették a szabadságharc legifjabb tábornoka életútjának meghatározó szakaszait, eseményeit. Kedves Gyula, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadtörténésze Czetz hadügyminisztériumi, honvéd tábornoki tevékenységét taglalva, bemutatta az ifjú tehetség helyét a katonai vezetők sorában. Professzor doktor Csikány Tamás dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője Czetz János határőr örökségéről beszélt és felvázolta az idősebb Czetz János életútját is. Krajnik-Nagy Károly tanár, újságíró, műfordító a Bem tábornokkal való brassói bevonulásán kalauzolta végig a hallgatóságot. Süli Attila hadtörténész Czetz János szerepét szemléltette Torda biztosításában, 1848-49 fordulóján. Balogh Ádám Tibor történész dél-amerikai, argentínai utazásra invitálta hallgatóságot. Siposné Kecskeméthy Klára az argentínai Czetz hagyományokról, az argentin hadsereg első műszaki alakulatának, valamint a Colegio Militar de la Nación megalakításáról tartott előadást.

A kétnapos rendezvénysorozat méltó módon emlékezett és tisztelgett Czetz János honvédtábornok, Juan Fernando Czetz argentin ezredes kontinenseken átívelő hagyatékára.